Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Cantuccini z pigwą z nalweki

 

Cantuccini to włoskie migdałowe ciastka - sucharki. Oprócz najpopularniejszej wersji z samymi migdałami, są też kakaowe albo z suszonymi owocami. Do moich ciasteczek dodałam pigwę z nalewki, suszone morele i skórkę pomarańczową.


 Składniki:

 Mąka pszenna - 200g

  • Mąka migdałowa (mielone migdały) - 50g
  • Migdały całe - 100g
  • Masło (rozpuszczone) - 30g
  • Jajko - 2 szt
  • Cukier - 50g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Morela suszona - 30g
  • Pigwa z nalewki - 50g
  • Skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka

 

Migdały kroimy na kawałki - wystarczy na pół, lub na 3 części. Suszone morele i pigwę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy.
Z ciasta robimy wałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.


Wyciągamy blachę i jeszcze ciepłe, podpieczone ciasto kroimy po skosie na plasterki. Teraz ciasteczka dosuszamy jeszcze ok 10 minut w 160 stopniach.
Uwaga - do krojenia potrzebny jest bardzo ostry nóż, aby ciasta się nie kruszyły.

 

Ciastka zostawiamy do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia.
Ciasteczka powinny być suche w środku, dość twarde. 

 


   

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty