Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Cantuccini z pigwą z nalweki

 

Cantuccini to włoskie migdałowe ciastka - sucharki. Oprócz najpopularniejszej wersji z samymi migdałami, są też kakaowe albo z suszonymi owocami. Do moich ciasteczek dodałam pigwę z nalewki, suszone morele i skórkę pomarańczową.


 Składniki:

 Mąka pszenna - 200g

  • Mąka migdałowa (mielone migdały) - 50g
  • Migdały całe - 100g
  • Masło (rozpuszczone) - 30g
  • Jajko - 2 szt
  • Cukier - 50g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Morela suszona - 30g
  • Pigwa z nalewki - 50g
  • Skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka

 

Migdały kroimy na kawałki - wystarczy na pół, lub na 3 części. Suszone morele i pigwę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy.
Z ciasta robimy wałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.


Wyciągamy blachę i jeszcze ciepłe, podpieczone ciasto kroimy po skosie na plasterki. Teraz ciasteczka dosuszamy jeszcze ok 10 minut w 160 stopniach.
Uwaga - do krojenia potrzebny jest bardzo ostry nóż, aby ciasta się nie kruszyły.

 

Ciastka zostawiamy do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia.
Ciasteczka powinny być suche w środku, dość twarde. 

 


   

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty