Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Cantuccini z pigwą z nalweki

 

Cantuccini to włoskie migdałowe ciastka - sucharki. Oprócz najpopularniejszej wersji z samymi migdałami, są też kakaowe albo z suszonymi owocami. Do moich ciasteczek dodałam pigwę z nalewki, suszone morele i skórkę pomarańczową.


 Składniki:

 Mąka pszenna - 200g

  • Mąka migdałowa (mielone migdały) - 50g
  • Migdały całe - 100g
  • Masło (rozpuszczone) - 30g
  • Jajko - 2 szt
  • Cukier - 50g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Morela suszona - 30g
  • Pigwa z nalewki - 50g
  • Skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka

 

Migdały kroimy na kawałki - wystarczy na pół, lub na 3 części. Suszone morele i pigwę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy.
Z ciasta robimy wałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.


Wyciągamy blachę i jeszcze ciepłe, podpieczone ciasto kroimy po skosie na plasterki. Teraz ciasteczka dosuszamy jeszcze ok 10 minut w 160 stopniach.
Uwaga - do krojenia potrzebny jest bardzo ostry nóż, aby ciasta się nie kruszyły.

 

Ciastka zostawiamy do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia.
Ciasteczka powinny być suche w środku, dość twarde. 

 


   

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty