Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Grissini z babką płesznik i ziołami

 

 Chrupiące drożdżowe paluchy z ziołami włoskimi, posypane bogatymi w błonnik ziarenkami. Idealne sprawdzą się do chrupania solo lub z dipem.

Składniki na 16szt:

  • Mąka tortowa - 250g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Drożdże - 20g
  • Woda - 150ml
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Zioła świeże - tymianek i rozmaryn (po kilka gałązek)
  • Jajko - 1szt (do posmarowania paluchów)
  • Babka płesznik
  • Mąka do podsypywania stolnicy


Do wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mieszamy z resztą mąki, solą, oliwą, posiekanymi ziołami. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałeczku i rolujemy w długie paluchy, podsypując obficie mąką. Na końcu kładziemy ręce na dwóch końcach grissini, jedną przesuwamy do góry a drugą w dół, aby paluchy się zawinęły.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami babki płesznik. Odstawiamy jeszcze na 15 minut.

Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty