Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Grissini z babką płesznik i ziołami
Chrupiące drożdżowe paluchy z ziołami włoskimi, posypane bogatymi w błonnik ziarenkami. Idealne sprawdzą się do chrupania solo lub z dipem.
Składniki na 16szt:
- Mąka tortowa - 250g
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Drożdże - 20g
- Woda - 150ml
- Oliwa - 2 łyżki
- Zioła świeże - tymianek i rozmaryn (po kilka gałązek)
- Jajko - 1szt (do posmarowania paluchów)
- Babka płesznik
- Mąka do podsypywania stolnicy
Do wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy
na 10 minut. Mieszamy z resztą mąki, solą, oliwą, posiekanymi ziołami.
Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na
godzinę.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałeczku i rolujemy w długie
paluchy, podsypując obficie mąką. Na końcu kładziemy ręce na dwóch
końcach grissini, jedną przesuwamy do góry a drugą w dół, aby paluchy
się zawinęły.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy
roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami babki płesznik. Odstawiamy
jeszcze na 15 minut.
Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz