Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Grissini z babką płesznik i ziołami

 

 Chrupiące drożdżowe paluchy z ziołami włoskimi, posypane bogatymi w błonnik ziarenkami. Idealne sprawdzą się do chrupania solo lub z dipem.

Składniki na 16szt:

  • Mąka tortowa - 250g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Drożdże - 20g
  • Woda - 150ml
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Zioła świeże - tymianek i rozmaryn (po kilka gałązek)
  • Jajko - 1szt (do posmarowania paluchów)
  • Babka płesznik
  • Mąka do podsypywania stolnicy


Do wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mieszamy z resztą mąki, solą, oliwą, posiekanymi ziołami. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałeczku i rolujemy w długie paluchy, podsypując obficie mąką. Na końcu kładziemy ręce na dwóch końcach grissini, jedną przesuwamy do góry a drugą w dół, aby paluchy się zawinęły.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami babki płesznik. Odstawiamy jeszcze na 15 minut.

Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty