Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Tarta Amaretto ze śliwkami
Rewelacyjna krucha tarta z masą budyniowo-migdałową i śliwkami. Genialne połączenia smaków!
Składniki (na blachę 30x18cm):
- Tarta:
- Mąka pszenna - 250g
- Cukier - 50g
- Masło - 120g
- Jajko - 1szt
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Krem:
- Żółtka jaja - 4szt
- Cukier - 60g
- Mąka ziemniaczana - 25g
- Mąka migdałowa - 50g
- Mleko - 350ml
- Likier Amaretto - 4 łyżki
- Cukier waniliowy - 1 łyżka
- Dodatkowo:
- Śliwki - 20szt
- Mąka ziemniaczana do oprószenia śliwek (opcjonalnie)
- Migdały słupki - 30g
- Cukier puder - 2 łyżki
Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie możemy zrobić masę:
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mąkę migdałową i cukier
waniliowy, mieszamy mikserem. Mleko gotujemy i powoli dodajemy do masy
jajecznej. Wszystko razem podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Pod koniec
dodajemy amaretto. Garnek z masą przykrywamy, aby nie zrobił się kożuch.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 5mm, w razie potrzeby obsypując
mąką. Wykładamy blachę. Najłatwiej przenieść ciasto zawijając je na na
wałku. Dokładnie doklejamy ciasto do boków i nakłuwamy spód. Pieczemy w
180 stopniach przez 15 minut.
Na podpieczoną tartę wykładamy masę migdałową i wyrównujemy.
Teraz wykładamy śliwki przekrojone na pół. Można
lekko oprószyć je mąką ziemniaczaną, aby sok z nich nie rozlewał się po
cieście.
Posypujemy migdałami w słupkach.
Dopiekamy jeszcze 20 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu wkładamy tartę do lodówki.
Najlepsza jest następnego dnia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz