Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Tarta Amaretto ze śliwkami

 

 

 Rewelacyjna krucha tarta z masą budyniowo-migdałową i śliwkami. Genialne połączenia smaków!

Składniki (na blachę 30x18cm):

  • Tarta:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 50g
  • Masło - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Krem:
  • Żółtka jaja - 4szt
  • Cukier - 60g
  • Mąka ziemniaczana - 25g
  • Mąka migdałowa - 50g
  • Mleko - 350ml
  • Likier Amaretto - 4 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Dodatkowo:
  • Śliwki - 20szt
  • Mąka ziemniaczana do oprószenia śliwek (opcjonalnie)
  • Migdały słupki - 30g
  • Cukier puder - 2 łyżki

 

 


Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

W tym czasie możemy zrobić masę:
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mąkę migdałową i cukier waniliowy, mieszamy mikserem. Mleko gotujemy i powoli dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy amaretto. Garnek z masą przykrywamy, aby nie zrobił się kożuch.


Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 5mm, w razie potrzeby obsypując mąką. Wykładamy blachę. Najłatwiej przenieść ciasto zawijając je na na wałku. Dokładnie doklejamy ciasto do boków i nakłuwamy spód. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. 

Na podpieczoną tartę wykładamy masę migdałową i wyrównujemy.

 

Teraz wykładamy śliwki przekrojone na pół. Można lekko oprószyć je mąką ziemniaczaną, aby sok z nich nie rozlewał się po cieście.
Posypujemy migdałami w słupkach.

Dopiekamy jeszcze 20 minut w 180 stopniach.

 

Po upieczeniu i wystudzeniu wkładamy tartę do lodówki.
Najlepsza jest następnego dnia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty