Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Herbaciane muffinki z mango

 

 
 Świetne połączenie smaku herbaty matcha i soczystego mango. Muffinki wyszły mięciutkie i wilgotne - idealne.
 
Składniki (na 10 sporych muffinek):
  • Mąka pszenna - 150g
  • Cukier - 50g
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 60ml
  • Olej - 50,ml
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Matcha w proszku - 1 łyżka
  • Mango w syropie (z puszki) - owoce + 60ml syropu
 

Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mleko, olej, proszek, matchę i zalewę z mango. Dokładnie mieszamy.

Do foremek wyłożonych papilotkami wykładamy po 1 łyżce ciasta, na to po kawałku mango, znów łyżkę ciasta i na górę 3-4 małe kawałki mango.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. 
 
 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty