Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Herbaciane muffinki z mango

 

 
 Świetne połączenie smaku herbaty matcha i soczystego mango. Muffinki wyszły mięciutkie i wilgotne - idealne.
 
Składniki (na 10 sporych muffinek):
  • Mąka pszenna - 150g
  • Cukier - 50g
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 60ml
  • Olej - 50,ml
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Matcha w proszku - 1 łyżka
  • Mango w syropie (z puszki) - owoce + 60ml syropu
 

Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mleko, olej, proszek, matchę i zalewę z mango. Dokładnie mieszamy.

Do foremek wyłożonych papilotkami wykładamy po 1 łyżce ciasta, na to po kawałku mango, znów łyżkę ciasta i na górę 3-4 małe kawałki mango.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. 
 
 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty