Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Herbaciane muffinki z mango

 

 
 Świetne połączenie smaku herbaty matcha i soczystego mango. Muffinki wyszły mięciutkie i wilgotne - idealne.
 
Składniki (na 10 sporych muffinek):
  • Mąka pszenna - 150g
  • Cukier - 50g
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 60ml
  • Olej - 50,ml
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Matcha w proszku - 1 łyżka
  • Mango w syropie (z puszki) - owoce + 60ml syropu
 

Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mleko, olej, proszek, matchę i zalewę z mango. Dokładnie mieszamy.

Do foremek wyłożonych papilotkami wykładamy po 1 łyżce ciasta, na to po kawałku mango, znów łyżkę ciasta i na górę 3-4 małe kawałki mango.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. 
 
 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty