Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Herbaciane muffinki z mango

 

 
 Świetne połączenie smaku herbaty matcha i soczystego mango. Muffinki wyszły mięciutkie i wilgotne - idealne.
 
Składniki (na 10 sporych muffinek):
  • Mąka pszenna - 150g
  • Cukier - 50g
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 60ml
  • Olej - 50,ml
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Matcha w proszku - 1 łyżka
  • Mango w syropie (z puszki) - owoce + 60ml syropu
 

Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mleko, olej, proszek, matchę i zalewę z mango. Dokładnie mieszamy.

Do foremek wyłożonych papilotkami wykładamy po 1 łyżce ciasta, na to po kawałku mango, znów łyżkę ciasta i na górę 3-4 małe kawałki mango.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. 
 
 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty