Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Bulion z chrupiącymi świeżymi warzywami



Rosół ze świeżymi warzywami to nietypowy sposób podania, ale jest bardzo ciekawy. Warto spróbować go teraz, gdy bez problemu kupimy chrupiące warzywa - groszek cukrowy, kalarepkę, jarmuż. To idealna fit zupa na lato.

Składniki (na 4 porcje):
  • Bulion - 1l (wołowy lub drobiowy - jaki wolicie)
  • Grzyby mun - 2 szt duże
  • Mięso z udka kurczaka (bez kości) - 4szt
  • Marchew - 1szt
  • Kalarepka - 1szt
  • Jarmuż - 1 duża garść
  • Groszek cukrowy - szklanka
  • Przyprawy:
  • liść limonki kafir - 3szt
  • kolendra w proszku, kumin w proszku,
  • pieprz, sos sojowy
  • Makaron sojowy - 200g (można zamienić na ryżowy)


Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut, potem kroimy w paski.
Mięso z kurczaka też kroimy w paski.

Do gotującego się bulionu (może być z poprzedniego dnia) dodajemy przyprawy, grzyby mun i kurczaka. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut,

W tym czasie przygotowujemy warzywa - marchewkę i kalarepkę obieramy i kroimy na kawałki. Liście jarmużu kroimy w paski. Z groszku obcinamy końcówki.
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją.

Na talerzu układamy makaron i warzywa. Zalewamy gorącym bulionem i od razu podajemy.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty