Gofry z tego ciasta wychodzą przepyszne - chrupiące na zewnątrz i
puszyste w środku. Do tego własnoręcznie robiony sony karmel. Pysznie
jak w najlepszej kawiarni!
Składniki (na 10 sztuk gofrów i mały zapas karmelu):
Karmel:
-
Cukier - 100g
-
Śmietanka 30 lub 36% - 60ml
-
Masło - 40g
-
Sól - 1/2 łyżeczki
Gofry:
-
Mleko - 1 szklanka
-
Mąka - 250g
-
Cukier - 1/4 szklanki
-
Olej - 1/5 szklanki
-
Jajko - 2szt
-
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
-
Sól - szczypta
Do podania:
-
Orzeszki ziemne w karmelu - garść
-
Banan - 2szt
Słony karmel:
Próbowałam już kilka przepisów na karmel i to pierwszy, z którego jestem
zadowolona. Karmel wyszedł przepyszny, o świetnej konsystencji.
Do zrobienia karmelu jest nam potrzebny garnek z grubym dnem. Ja robiłam w garnku z powłoką kamienną, ale może być też blaszany.
Cukier wsypujemy do garnka i podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas
mieszając silikonową łyżką (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien
się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo
stanie się gorzki. Czas jaki wam to zajmie zależy od garnka - garnek
blaszany nagrzeje się dużo szybciej niż kamienny.
Kiedy już całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i
szybko mieszamy, cały czas trzymając na sporym ogniu. Masło zatrzyma
proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę i sól. Mieszamy do
uzyskania ładnej konsystencji.
Nie zrażajcie się, jeśli za pierwszym razem się nie uda, mi też nie wyszło od razu! Warto spróbować kilka razy, aby "wyczuć" jak to zrobić.
Karmel przelewamy do miseczki. Ciepły karmel jest lejący, po
wystygnięciu robi się gęsty. Można trzymać do w lodówce w zamkniętym
słoiku przez kilka dni.
Gofry:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy resztę składników, dobrze mieszamy
(najlepiej mikserem). Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy
łyżką.
Gofry pieczemy w natłuszczonej gofrownicy.
Gotowe gofry polewamy słonym karmelem (jeśli jest za twardy można chwilę
podgrzać w mikrofalówce), posypujemy orzeszkami w karmelu. Podajemy z
bananem i opcjonalnie bitą śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz