Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Gofry z domowym słonym karmelem, orzeszkami i bananem



Gofry z tego ciasta wychodzą przepyszne - chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Do tego własnoręcznie robiony sony karmel. Pysznie jak w najlepszej kawiarni!


Składniki (na 10 sztuk gofrów i mały zapas karmelu):

          Karmel:
  • Cukier - 100g
  • Śmietanka 30 lub 36% - 60ml
  • Masło - 40g
  • Sól - 1/2 łyżeczki

    Gofry:

  • Mleko - 1 szklanka
  • Mąka - 250g
  • Cukier - 1/4 szklanki
  • Olej - 1/5 szklanki
  • Jajko - 2szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta

    Do podania:

  • Orzeszki ziemne w karmelu - garść
  • Banan - 2szt

Słony karmel:

Próbowałam już kilka przepisów na karmel i to pierwszy, z którego jestem zadowolona. Karmel wyszedł przepyszny, o świetnej konsystencji.
Do zrobienia karmelu jest nam potrzebny garnek z grubym dnem. Ja robiłam w garnku z powłoką kamienną, ale może być też blaszany.

Cukier wsypujemy do garnka i podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki. Czas jaki wam to zajmie zależy od garnka - garnek blaszany nagrzeje się dużo szybciej niż kamienny.
Kiedy już całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy, cały czas trzymając na sporym ogniu. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę i sól. Mieszamy do uzyskania ładnej konsystencji.
Nie zrażajcie się, jeśli za pierwszym razem się nie uda, mi też nie wyszło od razu! Warto spróbować kilka razy, aby "wyczuć" jak to zrobić.
Karmel przelewamy do miseczki. Ciepły karmel jest lejący, po wystygnięciu robi się gęsty. Można trzymać do w lodówce w zamkniętym słoiku przez kilka dni.



Gofry:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy resztę składników, dobrze mieszamy (najlepiej mikserem). Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Gofry pieczemy w natłuszczonej gofrownicy.

Gotowe gofry polewamy słonym karmelem (jeśli jest za twardy można chwilę podgrzać w mikrofalówce), posypujemy orzeszkami w karmelu. Podajemy z bananem i opcjonalnie bitą śmietaną.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty