Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Fishburger z pesto z liści rzodkiewki

 

Burger z dorszem i pesto z liści rzodkiewki. Pesto jest pyszne, dość ostre i ma piękny kolor.

Składniki na 2 burgery:

  • Bułki - 2szt (dowolne)
  • Filet z dorsza - 2 kawałki po ok 100g
  • Jajko - 1szt
  • Mąka i bułka tarta do obtoczenia ryby
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz
  • Pomidor - 1 szt
  • Pesto:
  • Liście rzodkiewki z 1 pęczka
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Oliwa lub olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Czosnek - 1 mały ząbek
  • Pieprz, sól, chilli

 

Pesto:
Liście rzodkiewki bardzo dobrze myjemy. Dodajemy obrany ząbek czosnku, olej, orzechy, sok z cytryny i przyprawy. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Zostawiamy do przegryzienia.

 

Filety z dorsza obsypujemy solą i pieprzem. Maczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Bułki przecinamy na pół, smarujemy pesto, kładziemy pomidora i opieczoną rybę i przykrywamy górną częścią bułki.

Najlepiej podawać z frytkami.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty