Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Babeczki z czarną porzeczką i kremem truflowym

 

Kakaowe babeczki z kwaskową czarną porzeczką i słodkim kremem truflowym. Świetne połączenie smakowe. Małe babeczki świetnie się prezentują. Z tej porcji zrobicie 30 babeczek o średnicy 5cm.

Składniki:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Masło - 200g
  • Cukier - 100g
  • Żółtko jaja kurzego - 2szt
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Kakao - 2 łyżki

  • Masa z czarnej porzeczki:
  • Czarne porzeczki - 300g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

  • Krem truflowy:
  • Czekolada mleczna - 100g
  • Czekolada gorzka - 100g
  • Rum - 60ml
  • Śmietanka 30% - 400ml
  • Żelatyna - 1 łyżka (opcjonalnie)

 

 Ciasto:
Zimne masło kroimy na mniejsze kostki i zagniatamy z resztą składników. Wkładamy na pół godziny do lodówki, aby się schłodziło.
Foremki na babeczki (u mnie 5cm) wykładamy cienką warstwą ciasta. Najlepiej zrobić kulkę z ciasta, położyć na dno babeczki i "wyciągać" ciasto na boki.
Babeczki pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Po ostygnięciu wyciągamy z foremek.

Masa porzeczkowa:
Porzeczkę obieramy, myjemy. Wkładamy do garnka z 1/4 szklanki wody. Dodajemy cukier i chwilę gotujemy. Porzeczki można lekko ugniatać, aby część z nich pękła. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę, aby masa zgęstniała.

Krem truflowy:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i obie czekolady. Dodajemy rum i 100ml śmietanki. Mieszamy. Zdejmujemy z kąpieli wodnej.
Pozostałe 300ml śmietanki ubijamy i dodajemy do masy czekoladowej.
Jeśli babeczki nie będą podawane prosto z lodówki, warto dodać do masy łyżeczkę rozpuszczonej w ciepłej wodzie żelatyny - masa będzie się wtedy lepiej trzymać.

Masę schładzamy w lodówce, aż zgęstnieje.

Do każdej babeczki wkładamy łyżeczkę porzeczek i dekorujemy kremem truflowym.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty