Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Babeczki z czarną porzeczką i kremem truflowym
Kakaowe babeczki z kwaskową czarną porzeczką i słodkim kremem truflowym. Świetne połączenie smakowe. Małe babeczki świetnie się prezentują. Z tej porcji zrobicie 30 babeczek o średnicy 5cm.
Składniki:
- Ciasto:
- Mąka pszenna - 300g
- Masło - 200g
- Cukier - 100g
- Żółtko jaja kurzego - 2szt
- Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
-
Kakao - 2 łyżki
- Masa z czarnej porzeczki:
- Czarne porzeczki - 300g
- Cukier - 2 łyżki
-
Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Krem truflowy:
- Czekolada mleczna - 100g
- Czekolada gorzka - 100g
- Rum - 60ml
- Śmietanka 30% - 400ml
- Żelatyna - 1 łyżka (opcjonalnie)
Ciasto:
Zimne masło kroimy na mniejsze kostki i zagniatamy z resztą składników. Wkładamy na pół godziny do lodówki, aby się schłodziło.
Foremki na babeczki (u mnie 5cm) wykładamy cienką warstwą ciasta.
Najlepiej zrobić kulkę z ciasta, położyć na dno babeczki i "wyciągać"
ciasto na boki.
Babeczki pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Po ostygnięciu wyciągamy z foremek.
Masa porzeczkowa:
Porzeczkę obieramy, myjemy. Wkładamy do garnka z 1/4 szklanki wody.
Dodajemy cukier i chwilę gotujemy. Porzeczki można lekko ugniatać, aby
część z nich pękła. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy na małym ogniu
jeszcze chwilkę, aby masa zgęstniała.
Krem truflowy:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i obie czekolady. Dodajemy rum i 100ml śmietanki. Mieszamy. Zdejmujemy z kąpieli wodnej.
Pozostałe 300ml śmietanki ubijamy i dodajemy do masy czekoladowej.
Jeśli babeczki nie będą podawane prosto z lodówki, warto dodać do masy
łyżeczkę rozpuszczonej w ciepłej wodzie żelatyny - masa będzie się wtedy
lepiej trzymać.
Masę schładzamy w lodówce, aż zgęstnieje.
Do każdej babeczki wkładamy łyżeczkę porzeczek i dekorujemy kremem truflowym.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz