Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pikantne leczo z chorizo i chipotle

 

Szybkie danie z cukinią, pomidorami, papryką i chorizo. Uwaga, jest bardzo ostre. 

Składniki na 4 porcje:

  • Cukinia - 1 średnia
  • Cebula - 1szt
  • Pomidory - 400g
  • Papryka - 200g
  • Ostra papryczka (np pepperoni) - 50g
  • Kiełbasa - 100g
  • Chorizo - 80g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • Papryka słodka i wędzona mielona
  • Chilli chipotle mielone - uważajcie z ilością, jest bardzo ostre
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Olej do smażenia - 1 łyżka

 

Kiełbasę kroimy w plastry, a chorizo w cienkie plasterki. Smażymy na tłuszczu, aż lekko się przyrumienią. Dodajemy cebulę pokrojoną w wiórka i jeszcze chwilę przesmażamy.

Teraz dodajemy warzywa. Paprykę kroimy w paski, pomidory (obrane) w kostkę i cukinię w kostkę. Cukinię najlepiej dodać ze skórą - pozostanie jędrna. Jeśli cukinia jest młoda można kroić całą, bez wykrawania środka. Dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawy.

Całość dusimy, aż cukinie lekko zmięknie. Doprawiamy do smaku.

Podajemy z bułką lub ryżem.
 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty