Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pikantne leczo z chorizo i chipotle

 

Szybkie danie z cukinią, pomidorami, papryką i chorizo. Uwaga, jest bardzo ostre. 

Składniki na 4 porcje:

  • Cukinia - 1 średnia
  • Cebula - 1szt
  • Pomidory - 400g
  • Papryka - 200g
  • Ostra papryczka (np pepperoni) - 50g
  • Kiełbasa - 100g
  • Chorizo - 80g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • Papryka słodka i wędzona mielona
  • Chilli chipotle mielone - uważajcie z ilością, jest bardzo ostre
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Olej do smażenia - 1 łyżka

 

Kiełbasę kroimy w plastry, a chorizo w cienkie plasterki. Smażymy na tłuszczu, aż lekko się przyrumienią. Dodajemy cebulę pokrojoną w wiórka i jeszcze chwilę przesmażamy.

Teraz dodajemy warzywa. Paprykę kroimy w paski, pomidory (obrane) w kostkę i cukinię w kostkę. Cukinię najlepiej dodać ze skórą - pozostanie jędrna. Jeśli cukinia jest młoda można kroić całą, bez wykrawania środka. Dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawy.

Całość dusimy, aż cukinie lekko zmięknie. Doprawiamy do smaku.

Podajemy z bułką lub ryżem.
 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty