Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Pikantne leczo z chorizo i chipotle

 

Szybkie danie z cukinią, pomidorami, papryką i chorizo. Uwaga, jest bardzo ostre. 

Składniki na 4 porcje:

  • Cukinia - 1 średnia
  • Cebula - 1szt
  • Pomidory - 400g
  • Papryka - 200g
  • Ostra papryczka (np pepperoni) - 50g
  • Kiełbasa - 100g
  • Chorizo - 80g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • Papryka słodka i wędzona mielona
  • Chilli chipotle mielone - uważajcie z ilością, jest bardzo ostre
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Olej do smażenia - 1 łyżka

 

Kiełbasę kroimy w plastry, a chorizo w cienkie plasterki. Smażymy na tłuszczu, aż lekko się przyrumienią. Dodajemy cebulę pokrojoną w wiórka i jeszcze chwilę przesmażamy.

Teraz dodajemy warzywa. Paprykę kroimy w paski, pomidory (obrane) w kostkę i cukinię w kostkę. Cukinię najlepiej dodać ze skórą - pozostanie jędrna. Jeśli cukinia jest młoda można kroić całą, bez wykrawania środka. Dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawy.

Całość dusimy, aż cukinie lekko zmięknie. Doprawiamy do smaku.

Podajemy z bułką lub ryżem.
 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty