Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z mozzarellą i szynka dojrzewającą

 

Świetne połączenie smaków - szynka dojrzewająca, mozzarella, suszone pomidory, słonecznik. Sałatka jest pyszna i pięknie się prezentuje.

 Składniki (na 4-5 porcji):

  • Mini mozzarella - 150g (po odcieku)
  • Szynka dojrzewająca - 60g
  • Roszponka - 50g
  • Pomidor - 3 szt
  • Pomidory suszone z oleju - 5 plastrów
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Słonecznik - 2 łyżki

 

Roszponkę myjemy i rozkładamy na talerzach. Na nią układamy pokrojone pomidory, pomidory suszone i kulki mozzarelli pokrojone na pół. Plasterki szynki dojrzewającej kroimy na 3 części i każdy zwijamy w rulonik - ładnie prezentują się na talerzu. Całość polewamy olejem spod suszonych pomidorów i posypujemy słonecznikiem.
 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty