Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Sałatka z mozzarellą i szynka dojrzewającą

 

Świetne połączenie smaków - szynka dojrzewająca, mozzarella, suszone pomidory, słonecznik. Sałatka jest pyszna i pięknie się prezentuje.

 Składniki (na 4-5 porcji):

  • Mini mozzarella - 150g (po odcieku)
  • Szynka dojrzewająca - 60g
  • Roszponka - 50g
  • Pomidor - 3 szt
  • Pomidory suszone z oleju - 5 plastrów
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Słonecznik - 2 łyżki

 

Roszponkę myjemy i rozkładamy na talerzach. Na nią układamy pokrojone pomidory, pomidory suszone i kulki mozzarelli pokrojone na pół. Plasterki szynki dojrzewającej kroimy na 3 części i każdy zwijamy w rulonik - ładnie prezentują się na talerzu. Całość polewamy olejem spod suszonych pomidorów i posypujemy słonecznikiem.
 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty