Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z mozzarellą i szynka dojrzewającą

 

Świetne połączenie smaków - szynka dojrzewająca, mozzarella, suszone pomidory, słonecznik. Sałatka jest pyszna i pięknie się prezentuje.

 Składniki (na 4-5 porcji):

  • Mini mozzarella - 150g (po odcieku)
  • Szynka dojrzewająca - 60g
  • Roszponka - 50g
  • Pomidor - 3 szt
  • Pomidory suszone z oleju - 5 plastrów
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Słonecznik - 2 łyżki

 

Roszponkę myjemy i rozkładamy na talerzach. Na nią układamy pokrojone pomidory, pomidory suszone i kulki mozzarelli pokrojone na pół. Plasterki szynki dojrzewającej kroimy na 3 części i każdy zwijamy w rulonik - ładnie prezentują się na talerzu. Całość polewamy olejem spod suszonych pomidorów i posypujemy słonecznikiem.
 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty