Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Tymiankowe cebularze / cebulaki




Drożdżowe bułeczki z pysznym farszem - smażona cebula świetnie komponuje się ze świeżym tymiankiem.

Składniki (na 10 sztuk):


         Na ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajko - 1szt
  • Drożdże świeże - 40g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżka
  • Woda - 250ml
  • Masło w temperaturze pokojowej - 20g

    Farsz:

  • Cebula - 3 duże
  • Masło - 1 łyżka
  • Tymianek - 4 gałązki
  • Przyprawy - pieprz, pieprz ziołowy, sól

Farsz:
Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i tymianek*. Smażymy na maśle, aż cebula będzie szklista. Odstawiamy do ostygnięcia.

* można dodać całe gałązki tymianku i po smażeniu je wyciągnąć, lub (i ja wolę tą wersję) smażyć z samymi listkami tymianku.


Ciasto:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników i zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nie kleić się do rąk.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (pojemnik z ciastem najlepiej przykryć bawełnianą ściereczką).

Odrywamy kawałki ciasta i na papierze do pieczenia układamy bułeczki. Najlepiej robić to rękami zwilżonymi wodą. Ważne, aby bułeczki miały wyższe boki - farsz nie będzie wypadał.
Zostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.



Na bułeczki nakładamy farsz. Pieczemy w 180 stopniach przez 16-18 minut - powinny się zarumienić.

Opcjonalnie, przed nałożeniem cebuli można posmarować bułeczki sosem lub koncentratem pomidorowym.

Najlepsze są świeżo po upieczeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty