Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Tymiankowe cebularze / cebulaki




Drożdżowe bułeczki z pysznym farszem - smażona cebula świetnie komponuje się ze świeżym tymiankiem.

Składniki (na 10 sztuk):


         Na ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajko - 1szt
  • Drożdże świeże - 40g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżka
  • Woda - 250ml
  • Masło w temperaturze pokojowej - 20g

    Farsz:

  • Cebula - 3 duże
  • Masło - 1 łyżka
  • Tymianek - 4 gałązki
  • Przyprawy - pieprz, pieprz ziołowy, sól

Farsz:
Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i tymianek*. Smażymy na maśle, aż cebula będzie szklista. Odstawiamy do ostygnięcia.

* można dodać całe gałązki tymianku i po smażeniu je wyciągnąć, lub (i ja wolę tą wersję) smażyć z samymi listkami tymianku.


Ciasto:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników i zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nie kleić się do rąk.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (pojemnik z ciastem najlepiej przykryć bawełnianą ściereczką).

Odrywamy kawałki ciasta i na papierze do pieczenia układamy bułeczki. Najlepiej robić to rękami zwilżonymi wodą. Ważne, aby bułeczki miały wyższe boki - farsz nie będzie wypadał.
Zostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.



Na bułeczki nakładamy farsz. Pieczemy w 180 stopniach przez 16-18 minut - powinny się zarumienić.

Opcjonalnie, przed nałożeniem cebuli można posmarować bułeczki sosem lub koncentratem pomidorowym.

Najlepsze są świeżo po upieczeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty