Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Tymiankowe cebularze / cebulaki




Drożdżowe bułeczki z pysznym farszem - smażona cebula świetnie komponuje się ze świeżym tymiankiem.

Składniki (na 10 sztuk):


         Na ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajko - 1szt
  • Drożdże świeże - 40g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżka
  • Woda - 250ml
  • Masło w temperaturze pokojowej - 20g

    Farsz:

  • Cebula - 3 duże
  • Masło - 1 łyżka
  • Tymianek - 4 gałązki
  • Przyprawy - pieprz, pieprz ziołowy, sól

Farsz:
Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i tymianek*. Smażymy na maśle, aż cebula będzie szklista. Odstawiamy do ostygnięcia.

* można dodać całe gałązki tymianku i po smażeniu je wyciągnąć, lub (i ja wolę tą wersję) smażyć z samymi listkami tymianku.


Ciasto:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników i zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nie kleić się do rąk.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (pojemnik z ciastem najlepiej przykryć bawełnianą ściereczką).

Odrywamy kawałki ciasta i na papierze do pieczenia układamy bułeczki. Najlepiej robić to rękami zwilżonymi wodą. Ważne, aby bułeczki miały wyższe boki - farsz nie będzie wypadał.
Zostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.



Na bułeczki nakładamy farsz. Pieczemy w 180 stopniach przez 16-18 minut - powinny się zarumienić.

Opcjonalnie, przed nałożeniem cebuli można posmarować bułeczki sosem lub koncentratem pomidorowym.

Najlepsze są świeżo po upieczeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty