Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Grzybowe pęczotto

 

Pęczotto, czyli nasze polskie "risotto" z pęczaku. Gęste i aromatyczne danie z kaszy, suszonych grzybów i groszku. Dzięki prażeniu pęczak uzyskuje wspaniały aromat.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • Kasza pęczak - 200g
  • Grzyby suszone - 2 garści (u mnie maślaki)
  • Groszek zielony - 200g
  • Pomidory - 250g (mogą być z puszki)
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy i pieprz mielony

 

Grzyby najlepiej zalać wodą poprzedniego dnia. Na dnie naczynia zbierze się piasek i inne osady, których warto pozbyć się przed gotowaniem. Najłatwiej zrobić to przelewając grzyby z wodą do innego naczynia, pozostawiając osady z dna.

Grzyby gotujemy na małym ogniu około 30 minut (do miękkości).
Kiedy wystarczająco ostygną kroimy je w drobną kostkę.

Kaszę pęczak prażymy na suchej patelni, często mieszając. Nie może się spalić, powinna jedynie lekko zmienić kolor i pachnieć intensywniej.

Kaszę zalewamy szklanką wody po gotowaniu grzybów i szklanką zimnej wody. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę (bez skór), groszek, koncentrat i ugotowane grzyby. Mieszamy i gotujemy, aż kasza będzie zupełnie miękka i wciągnie całą wodę.

Całość przyprawiamy do smaku. ja użyłam sambal oelek, aby nadać nieco ostrości.

Kaszotto najlepsze jest następnego dnia, kiedy smaki dokładnie się przegryzą. 

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty