Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Grzybowe pęczotto

 

Pęczotto, czyli nasze polskie "risotto" z pęczaku. Gęste i aromatyczne danie z kaszy, suszonych grzybów i groszku. Dzięki prażeniu pęczak uzyskuje wspaniały aromat.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • Kasza pęczak - 200g
  • Grzyby suszone - 2 garści (u mnie maślaki)
  • Groszek zielony - 200g
  • Pomidory - 250g (mogą być z puszki)
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy i pieprz mielony

 

Grzyby najlepiej zalać wodą poprzedniego dnia. Na dnie naczynia zbierze się piasek i inne osady, których warto pozbyć się przed gotowaniem. Najłatwiej zrobić to przelewając grzyby z wodą do innego naczynia, pozostawiając osady z dna.

Grzyby gotujemy na małym ogniu około 30 minut (do miękkości).
Kiedy wystarczająco ostygną kroimy je w drobną kostkę.

Kaszę pęczak prażymy na suchej patelni, często mieszając. Nie może się spalić, powinna jedynie lekko zmienić kolor i pachnieć intensywniej.

Kaszę zalewamy szklanką wody po gotowaniu grzybów i szklanką zimnej wody. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę (bez skór), groszek, koncentrat i ugotowane grzyby. Mieszamy i gotujemy, aż kasza będzie zupełnie miękka i wciągnie całą wodę.

Całość przyprawiamy do smaku. ja użyłam sambal oelek, aby nadać nieco ostrości.

Kaszotto najlepsze jest następnego dnia, kiedy smaki dokładnie się przegryzą. 

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty