Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Grzybowe pęczotto

 

Pęczotto, czyli nasze polskie "risotto" z pęczaku. Gęste i aromatyczne danie z kaszy, suszonych grzybów i groszku. Dzięki prażeniu pęczak uzyskuje wspaniały aromat.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • Kasza pęczak - 200g
  • Grzyby suszone - 2 garści (u mnie maślaki)
  • Groszek zielony - 200g
  • Pomidory - 250g (mogą być z puszki)
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy i pieprz mielony

 

Grzyby najlepiej zalać wodą poprzedniego dnia. Na dnie naczynia zbierze się piasek i inne osady, których warto pozbyć się przed gotowaniem. Najłatwiej zrobić to przelewając grzyby z wodą do innego naczynia, pozostawiając osady z dna.

Grzyby gotujemy na małym ogniu około 30 minut (do miękkości).
Kiedy wystarczająco ostygną kroimy je w drobną kostkę.

Kaszę pęczak prażymy na suchej patelni, często mieszając. Nie może się spalić, powinna jedynie lekko zmienić kolor i pachnieć intensywniej.

Kaszę zalewamy szklanką wody po gotowaniu grzybów i szklanką zimnej wody. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę (bez skór), groszek, koncentrat i ugotowane grzyby. Mieszamy i gotujemy, aż kasza będzie zupełnie miękka i wciągnie całą wodę.

Całość przyprawiamy do smaku. ja użyłam sambal oelek, aby nadać nieco ostrości.

Kaszotto najlepsze jest następnego dnia, kiedy smaki dokładnie się przegryzą. 

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty