Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Grzybowe pęczotto
Pęczotto, czyli nasze polskie "risotto" z pęczaku. Gęste i aromatyczne danie z kaszy, suszonych grzybów i groszku. Dzięki prażeniu pęczak uzyskuje wspaniały aromat.
Składniki (na 4 porcje):
- Kasza pęczak - 200g
- Grzyby suszone - 2 garści (u mnie maślaki)
- Groszek zielony - 200g
- Pomidory - 250g (mogą być z puszki)
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- Sambal oelek - 1 łyżeczka
- Pieprz ziołowy i pieprz mielony
Grzyby najlepiej zalać wodą poprzedniego dnia. Na
dnie naczynia zbierze się piasek i inne osady, których warto pozbyć się
przed gotowaniem. Najłatwiej zrobić to przelewając grzyby z wodą do
innego naczynia, pozostawiając osady z dna.
Grzyby gotujemy na małym ogniu około 30 minut (do miękkości).
Kiedy wystarczająco ostygną kroimy je w drobną kostkę.
Kaszę pęczak prażymy na suchej patelni, często mieszając. Nie może się
spalić, powinna jedynie lekko zmienić kolor i pachnieć intensywniej.
Kaszę zalewamy szklanką wody po gotowaniu grzybów i szklanką zimnej
wody. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory pokrojone w
grubą kostkę (bez skór), groszek, koncentrat i ugotowane grzyby.
Mieszamy i gotujemy, aż kasza będzie zupełnie miękka i wciągnie całą
wodę.
Całość przyprawiamy do smaku. ja użyłam sambal oelek, aby nadać nieco ostrości.
Kaszotto najlepsze jest następnego dnia, kiedy smaki dokładnie się przegryzą.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz