Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Grzybowe pęczotto
Pęczotto, czyli nasze polskie "risotto" z pęczaku. Gęste i aromatyczne danie z kaszy, suszonych grzybów i groszku. Dzięki prażeniu pęczak uzyskuje wspaniały aromat.
Składniki (na 4 porcje):
- Kasza pęczak - 200g
- Grzyby suszone - 2 garści (u mnie maślaki)
- Groszek zielony - 200g
- Pomidory - 250g (mogą być z puszki)
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- Sambal oelek - 1 łyżeczka
- Pieprz ziołowy i pieprz mielony
Grzyby najlepiej zalać wodą poprzedniego dnia. Na
dnie naczynia zbierze się piasek i inne osady, których warto pozbyć się
przed gotowaniem. Najłatwiej zrobić to przelewając grzyby z wodą do
innego naczynia, pozostawiając osady z dna.
Grzyby gotujemy na małym ogniu około 30 minut (do miękkości).
Kiedy wystarczająco ostygną kroimy je w drobną kostkę.
Kaszę pęczak prażymy na suchej patelni, często mieszając. Nie może się
spalić, powinna jedynie lekko zmienić kolor i pachnieć intensywniej.
Kaszę zalewamy szklanką wody po gotowaniu grzybów i szklanką zimnej
wody. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory pokrojone w
grubą kostkę (bez skór), groszek, koncentrat i ugotowane grzyby.
Mieszamy i gotujemy, aż kasza będzie zupełnie miękka i wciągnie całą
wodę.
Całość przyprawiamy do smaku. ja użyłam sambal oelek, aby nadać nieco ostrości.
Kaszotto najlepsze jest następnego dnia, kiedy smaki dokładnie się przegryzą.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz