Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Grzybowe pęczotto

 

Pęczotto, czyli nasze polskie "risotto" z pęczaku. Gęste i aromatyczne danie z kaszy, suszonych grzybów i groszku. Dzięki prażeniu pęczak uzyskuje wspaniały aromat.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • Kasza pęczak - 200g
  • Grzyby suszone - 2 garści (u mnie maślaki)
  • Groszek zielony - 200g
  • Pomidory - 250g (mogą być z puszki)
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy i pieprz mielony

 

Grzyby najlepiej zalać wodą poprzedniego dnia. Na dnie naczynia zbierze się piasek i inne osady, których warto pozbyć się przed gotowaniem. Najłatwiej zrobić to przelewając grzyby z wodą do innego naczynia, pozostawiając osady z dna.

Grzyby gotujemy na małym ogniu około 30 minut (do miękkości).
Kiedy wystarczająco ostygną kroimy je w drobną kostkę.

Kaszę pęczak prażymy na suchej patelni, często mieszając. Nie może się spalić, powinna jedynie lekko zmienić kolor i pachnieć intensywniej.

Kaszę zalewamy szklanką wody po gotowaniu grzybów i szklanką zimnej wody. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę (bez skór), groszek, koncentrat i ugotowane grzyby. Mieszamy i gotujemy, aż kasza będzie zupełnie miękka i wciągnie całą wodę.

Całość przyprawiamy do smaku. ja użyłam sambal oelek, aby nadać nieco ostrości.

Kaszotto najlepsze jest następnego dnia, kiedy smaki dokładnie się przegryzą. 

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty