Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pizza z gruszą i szynką dojrzewającą

 

 Pizza na puszysty, chrupiącym cieście z szynką, gruszką, pomidorami i oliwkami.

 

Składniki na 2 pizze:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Drożdże świeże - 10g
  • Woda - 95ml
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Dodatki:
  • Szynka dojrzewająca - 30g
  • Gruszka dojrzała - 1szt
  • Pomidory suszone - 3 plastry
  • Pomidory koktajlowe - 8 szt
  • Oliwki - 10 szt
  • Mozzarella - 100g
  • Sos pomidorowy (lub koncentrat) - 2 łyżki
  • Zioła świeże - tymianek, bazylia
  • + kasza manna do podsypywania ciasta

 

Ciasto:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Mieszamy z resztą składników i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy na 2 części i z każdej formujemy kulę. Placek można rozwałkować lub rozciągać rękami. Lepiej podsypywać przy tym kaszą manną niż mąką.

Gotowe placki smarujemy sosem lub koncentratem wymieszanym ze świeżymi ziołami. Wszystkie składniki kroimy i układamy na pizzach.

Do pieczenia używam kamienia, piekę w 250 stopniach przez 4 minuty. Jeśli pieczecie na blaszce będzie trzeba przytrzymać nieco dłużej. Najlepiej, aby boki ciasta były lekko przypieczone. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty