Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka makaronowa z indykiem i winogronami

 


Świetne połączenie smaków - mocno przyprawiony indyk, winogrona, oliwki i suszone pomidory. Idealnie nada się na śniadanie do pracy.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • Makaron kolanka - 100g
  • Indyk filet - 300g
  • Suszone pomidory z oleju - 3 plastry
  • Kukurydza konserwowa - 150g
  • Oliwki kalamon - 10szt
  • Winogrona - 300g
  • Majonez - 2 łyżki
  • Pieprz - do smaku
  • Do smażenia indyka:
  • Olej
  • Przyprawy: kumin, kolendra, chilli


Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Indyka kroimy w kostkę lub paseczki, przyprawiamy i smażymy na oleju z każdej strony. Odstawiamy do wystudzenia.

Suszone pomidory i oliwki kroimy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Winogrona przecinamy na pół i wyciągamy z nich pestki.

Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy pieprzem do smaku.

Sałatkę podajemy po schłodzeniu w lodówce.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty