Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka makaronowa z indykiem i winogronami

 


Świetne połączenie smaków - mocno przyprawiony indyk, winogrona, oliwki i suszone pomidory. Idealnie nada się na śniadanie do pracy.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • Makaron kolanka - 100g
  • Indyk filet - 300g
  • Suszone pomidory z oleju - 3 plastry
  • Kukurydza konserwowa - 150g
  • Oliwki kalamon - 10szt
  • Winogrona - 300g
  • Majonez - 2 łyżki
  • Pieprz - do smaku
  • Do smażenia indyka:
  • Olej
  • Przyprawy: kumin, kolendra, chilli


Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Indyka kroimy w kostkę lub paseczki, przyprawiamy i smażymy na oleju z każdej strony. Odstawiamy do wystudzenia.

Suszone pomidory i oliwki kroimy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Winogrona przecinamy na pół i wyciągamy z nich pestki.

Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy pieprzem do smaku.

Sałatkę podajemy po schłodzeniu w lodówce.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty