Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Rava Laddu - słodkie kulki z semoliny

 

Rava Laddu to indyjskie słodkie kulki z kaszy manny z dodatkiem orzechów i rodzynek. Mają piękny maślany aromat. Jak każde indyjskie słodycze są okropnie słodkie, więc nieco przerobiłam przepis, aby odpowiadał mojemu podniebieniu - użyłam mniej cukru a więcej orzechów i rodzynek.

 

Składniki (na 10 kulek):

  • Kasza manna - 160g
  • Masło klarowane - 25g
  • Orzechy nerkowca - 30g
  • Rodzynki - 30g
  • Wiórki kokosowe - 30g
  • Cukier puder - 60g (w oryginalnym przepisie 100g)
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Mleko - 40ml

 

Orzechy nerkowca kroimy na mniejsze kawałki. Rodzynki mogą być w całości, ale ja miałam bardzo duże, więc też pokroiłam.

Bakalie wrzucamy na rozpuszczone masło klarowane na 1-2 minuty.

Dodajemy kaszę mannę i smażymy na średnim ogniu 5-7 minut, często mieszając. Kasza powinna lekko ściemnieć, ale nie może się przypalić.

 

Dodajemy kokos, przesiany puder i przyprawy. Trzymamy na ogniu kolejne 2 minuty, nadal mieszając.

Zdejmujemy z ognia, masa musi lekko ostygnąć, ponieważ będziemy formować ją rękami. Powinna jednak pozostać ciepła.  

 

Kiedy masa przestygnie dodajemy mleko. Najlepiej dodawać porcjami i mieszać.

Bierzemy do ręki garść masy i ugniatamy kulkę - kulka jest ładna i zwarta po około minucie zagniatania.

Kulki wkładamy do lodówki - najlepsze są po 2 dniach.

 

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty