Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Rava Laddu - słodkie kulki z semoliny

 

Rava Laddu to indyjskie słodkie kulki z kaszy manny z dodatkiem orzechów i rodzynek. Mają piękny maślany aromat. Jak każde indyjskie słodycze są okropnie słodkie, więc nieco przerobiłam przepis, aby odpowiadał mojemu podniebieniu - użyłam mniej cukru a więcej orzechów i rodzynek.

 

Składniki (na 10 kulek):

  • Kasza manna - 160g
  • Masło klarowane - 25g
  • Orzechy nerkowca - 30g
  • Rodzynki - 30g
  • Wiórki kokosowe - 30g
  • Cukier puder - 60g (w oryginalnym przepisie 100g)
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Mleko - 40ml

 

Orzechy nerkowca kroimy na mniejsze kawałki. Rodzynki mogą być w całości, ale ja miałam bardzo duże, więc też pokroiłam.

Bakalie wrzucamy na rozpuszczone masło klarowane na 1-2 minuty.

Dodajemy kaszę mannę i smażymy na średnim ogniu 5-7 minut, często mieszając. Kasza powinna lekko ściemnieć, ale nie może się przypalić.

 

Dodajemy kokos, przesiany puder i przyprawy. Trzymamy na ogniu kolejne 2 minuty, nadal mieszając.

Zdejmujemy z ognia, masa musi lekko ostygnąć, ponieważ będziemy formować ją rękami. Powinna jednak pozostać ciepła.  

 

Kiedy masa przestygnie dodajemy mleko. Najlepiej dodawać porcjami i mieszać.

Bierzemy do ręki garść masy i ugniatamy kulkę - kulka jest ładna i zwarta po około minucie zagniatania.

Kulki wkładamy do lodówki - najlepsze są po 2 dniach.

 

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty