Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Rava Laddu - słodkie kulki z semoliny

 

Rava Laddu to indyjskie słodkie kulki z kaszy manny z dodatkiem orzechów i rodzynek. Mają piękny maślany aromat. Jak każde indyjskie słodycze są okropnie słodkie, więc nieco przerobiłam przepis, aby odpowiadał mojemu podniebieniu - użyłam mniej cukru a więcej orzechów i rodzynek.

 

Składniki (na 10 kulek):

  • Kasza manna - 160g
  • Masło klarowane - 25g
  • Orzechy nerkowca - 30g
  • Rodzynki - 30g
  • Wiórki kokosowe - 30g
  • Cukier puder - 60g (w oryginalnym przepisie 100g)
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Mleko - 40ml

 

Orzechy nerkowca kroimy na mniejsze kawałki. Rodzynki mogą być w całości, ale ja miałam bardzo duże, więc też pokroiłam.

Bakalie wrzucamy na rozpuszczone masło klarowane na 1-2 minuty.

Dodajemy kaszę mannę i smażymy na średnim ogniu 5-7 minut, często mieszając. Kasza powinna lekko ściemnieć, ale nie może się przypalić.

 

Dodajemy kokos, przesiany puder i przyprawy. Trzymamy na ogniu kolejne 2 minuty, nadal mieszając.

Zdejmujemy z ognia, masa musi lekko ostygnąć, ponieważ będziemy formować ją rękami. Powinna jednak pozostać ciepła.  

 

Kiedy masa przestygnie dodajemy mleko. Najlepiej dodawać porcjami i mieszać.

Bierzemy do ręki garść masy i ugniatamy kulkę - kulka jest ładna i zwarta po około minucie zagniatania.

Kulki wkładamy do lodówki - najlepsze są po 2 dniach.

 

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty