Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Rava Laddu - słodkie kulki z semoliny
Rava Laddu to indyjskie słodkie kulki z kaszy manny z dodatkiem orzechów i rodzynek. Mają piękny maślany aromat. Jak każde indyjskie słodycze są okropnie słodkie, więc nieco przerobiłam przepis, aby odpowiadał mojemu podniebieniu - użyłam mniej cukru a więcej orzechów i rodzynek.
Składniki (na 10 kulek):
- Kasza manna - 160g
- Masło klarowane - 25g
- Orzechy nerkowca - 30g
- Rodzynki - 30g
- Wiórki kokosowe - 30g
- Cukier puder - 60g (w oryginalnym przepisie 100g)
- Kardamon - 1/2 łyżeczki
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
- Mleko - 40ml
Orzechy nerkowca kroimy na mniejsze kawałki. Rodzynki mogą być w całości, ale ja miałam bardzo duże, więc też pokroiłam.
Bakalie wrzucamy na rozpuszczone masło klarowane na 1-2 minuty.
Dodajemy kaszę mannę i smażymy na średnim ogniu 5-7 minut, często mieszając. Kasza powinna lekko ściemnieć, ale nie może się przypalić.
Dodajemy kokos, przesiany puder i przyprawy. Trzymamy na ogniu kolejne 2 minuty, nadal mieszając.
Zdejmujemy z ognia, masa musi lekko ostygnąć, ponieważ będziemy formować ją rękami. Powinna jednak pozostać ciepła.
Kiedy masa przestygnie dodajemy mleko. Najlepiej dodawać porcjami i mieszać.
Bierzemy do ręki garść masy i ugniatamy kulkę - kulka jest ładna i zwarta po około minucie zagniatania.
Kulki wkładamy do lodówki - najlepsze są po 2 dniach.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz