Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zapiekanka z kaszy jaglanej z bananem, kokosem i cynamonem

 

 
Zapiekanka świetnie sprawdzi się jako letni obiad. Kasza jaglana jest bezglutenowa, więc mogą ją spożywać osoby chore na celiakię.

Składniki (na 4 porcje):

  • Kasza jaglana - 220g
  • Mleko - 1 szklanka
  • Woda - 1 szklanka
  • Cukier - 3 łyżki
  • Jogurt Skyr waniliowy - 500g (może być gęsty serek)
  • Banan - 2 szt
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Kokos - garść
  • Masło - do nasmarowania naczynia żaroodpornego


Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą co najmniej 4 razy.
Mleko i wodę gotujemy razem z cukrem. Dodajemy kaszę i na małym ogniu gotujemy, aż kasz będzie miękka (15-20 minut). Kasza powinna w tym czasie wchłonąć cały płyn.

Kaszę mieszamy z jogurtem waniliowym. Połowę kaszy wykładamy do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy cynamonem i kładziemy pokrojone wzdłuż banany.
 
 
Wykładamy resztę kaszy i posypujemy kokosem.

Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. 
 
 
 Najlepiej smakuje na ciepło. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty