Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zapiekanka z kaszy jaglanej z bananem, kokosem i cynamonem

 

 
Zapiekanka świetnie sprawdzi się jako letni obiad. Kasza jaglana jest bezglutenowa, więc mogą ją spożywać osoby chore na celiakię.

Składniki (na 4 porcje):

  • Kasza jaglana - 220g
  • Mleko - 1 szklanka
  • Woda - 1 szklanka
  • Cukier - 3 łyżki
  • Jogurt Skyr waniliowy - 500g (może być gęsty serek)
  • Banan - 2 szt
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Kokos - garść
  • Masło - do nasmarowania naczynia żaroodpornego


Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą co najmniej 4 razy.
Mleko i wodę gotujemy razem z cukrem. Dodajemy kaszę i na małym ogniu gotujemy, aż kasz będzie miękka (15-20 minut). Kasza powinna w tym czasie wchłonąć cały płyn.

Kaszę mieszamy z jogurtem waniliowym. Połowę kaszy wykładamy do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy cynamonem i kładziemy pokrojone wzdłuż banany.
 
 
Wykładamy resztę kaszy i posypujemy kokosem.

Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. 
 
 
 Najlepiej smakuje na ciepło. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty