Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Kapuśniak z golonką w szybkowarze

 Kapuśniak z golonką w szybkowarze


Bardzo konkretna zupa idealna na zimne dni - kapuśniak z dodatkiem golonki. Dzięki użyciu szybkowaru jest robi się bardzo szybko, a mięso wręcz rozpływa się w ustach!

Składniki na 6 porcji:

  • Golonka z kością - 1 nieduże
  • Wędzone żeberko - 1 kawałek (lub inna wędzona do nadania aromatu)
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Grzyby suszone - 1 garść
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kapusta kiszona - 800g
  • Ziemniaki - 6szt średnich
  • Mąka - 2 łyżki

W szybkowarze przygotowujemy bulion. Do koszyczka wkładamy golonkę, wędzonkę, warzywa, ziele, liście, pieprz, suszone grzyby. Całość zalewamy i zamykamy szybkowar. Gotujemy 40 minut od momentu złapania ciśnienia.

W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę.

Szybkowar studzimy i otwieramy. Wyciągamy koszyk, a do buliony dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną (i ewentualnie kminek, jeśli lubicie).
Gotujemy jeszcze około 10 minut.
W tym czasie obieramy golonkę. Kawałki mięsa dodajemy do zupy. Ja dodałam także marchew i ugotowane suszone grzyby. Teraz dodajemy również ugotowane ziemniaki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Na suchej patelni prażymy mąkę - podgrzewamy na niedużym ogniu, często mieszając. Mąka powinna być złocista i mieć intensywny zapach. Mąkę dodajemy do zupy i mieszamy.

Zupę podajemy z kawałkiem mięsa z golonki.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. U mnie zazwyczaj kapuśniak jest lżejszy, ale ten z golonką smakował wyśmienicie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty