Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu. Składniki: Batat - 1szt duża Dynia miąższ - 300g Papryka - 1szt Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Czosnek - 2 ząbki Olej - 2 łyżki Pomidory krojone - 400g Mleko kokosowe - 200ml Żółta pasta curry - 1 łyżka Wiórki kokosowe - 1 łyżka Curry mielone - 1 łyżeczka Ser paneer -400g Świeża kolendra do dekoracji Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie.  Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody.  Panir kroimy w kostkę i dodajemy do

Żeberka pieczone w piwie, miodzie i musztardzie


Żeberka w rękawie z marynacie piwnej z pysznymi dodatkami. Kruche, soczyste i miękkie, bardzo aromatyczne.

Składniki:

  • Żeberka - około 1,5kg
  • Cebula - 2 szt
Marynata:
  • Olej - 1 łyżka
  • Piwo jasne - 100ml (u mnie goryczkowa IPA)
  • Miód - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Przyprawy mielone:
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki

Żeberka najlepiej zamarynować dzień przed ich pieczeniem.
 

Marynata:
Czosnek, ziele angielskie i gorczycę ucieramy w moździerzu. Mieszamy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy.
Żeberka kroimy i zalewamy marynatą. Zostawiamy na całą noc w lodówce, wyciągamy na godzinę przed pieczeniem.
 

Do rękawa do pieczenia wkładamy żeberka wraz z całą marynatą oraz 2 cebule pokrojone w ćwiartki. Rękaw zawiązujemy z obu stron i nakłuwamy od góry.
Pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut. Na ostatnie 15-20 minut rękaw rozcinamy, aby mięso przypiekło się ładnie od góry.
Żeberka świetnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami z tego przepisu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty