Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Rumowa sałatka owocowa

 

Sałatka z egzotycznymi owocami i sosem rumowym sprawdzi się świetnie na imprezie Sylwestrowej i czy Karnawałowej. Może być także dodatkiem do lodowego deseru. 

Składniki:

  • Ananas - 1/2 szt
  • Winogrona - 200g
  • Grapefruit - 1szt
  • Kaki - 1 szt
  • Jabłko - 1szt
  • Gruszka - 1szy
  • Sok z limonki - 2 łyżki
  • Rum - 60ml

Jabłko, gruszę, kaki i ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Grapefruita obieramy z białych błonek i pozostawiamy sam miąższ. Winogrona przekrawamy na pół, jeśli mają duże pestki watro je wyjąć.
Wszystkie owoce mieszamy, dodajemy sok z limonki i rum. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Można w międzyczasie kilka razy przemieszać.
Sałatkę podajemy schłodzoną.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty