Polecane
Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu. Składniki: Batat - 1szt duża Dynia miąższ - 300g Papryka - 1szt Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Czosnek - 2 ząbki Olej - 2 łyżki Pomidory krojone - 400g Mleko kokosowe - 200ml Żółta pasta curry - 1 łyżka Wiórki kokosowe - 1 łyżka Curry mielone - 1 łyżeczka Ser paneer -400g Świeża kolendra do dekoracji Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie. Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody. Panir kroimy w kostkę i dodajemy do
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i tymiankiem
Nacinane ziemniaczki z czosnkiem, tymiankiem i gruboziarnistą solą - wyglądają świetnie i tak też smakują. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych, ale także samodzielnie - na przykład z dodatkiem ulubionego sosu.
Składniki:
- Ziemniaki średnie - u mnie 13 szt (wszystkie w podobnym rozmiarze)
- Masło w temperaturze pokojowej - 3 łyżki (w wersji wegańskiej olej lub oliwa)
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
- Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
- Tymianek świeży
- Sól gruboziarnista - 1 łyżka
Ziemniaki myjemy i osuszamy. Nacinamy, ale nie do końca. Warto wykorzystać do tego 2 łyżki drewniane - ustawiamy je obok ziemniaka, nacinając go nóż zatrzymuje się na łyżkach.
Z gałązek tymianku obcinamy nieduże kawałki - tyle sztuk ile ziemniaków. Pozostały tymianek obieramy, będą nam potrzebne same liście. Ciepłe masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, przyprawą do ziemniaków, chilli i liśćmi tymianku. Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Smarujemy je masłem za pomocą pędzelka, posypujemy solą gruboziarnistą i na każdym układamy kawałek gałązki tymianku.
Ziemniaki pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut (w zależności od wielkości). Podajemy od razu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz