Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu. Składniki: Batat - 1szt duża Dynia miąższ - 300g Papryka - 1szt Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Czosnek - 2 ząbki Olej - 2 łyżki Pomidory krojone - 400g Mleko kokosowe - 200ml Żółta pasta curry - 1 łyżka Wiórki kokosowe - 1 łyżka Curry mielone - 1 łyżeczka Ser paneer -400g Świeża kolendra do dekoracji Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie.  Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody.  Panir kroimy w kostkę i dodajemy do

Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i tymiankiem


Nacinane ziemniaczki z czosnkiem, tymiankiem i gruboziarnistą solą - wyglądają świetnie i tak też smakują. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych, ale także samodzielnie - na przykład z dodatkiem ulubionego sosu.

Składniki:

  • Ziemniaki średnie - u mnie 13 szt (wszystkie w podobnym rozmiarze)
  • Masło w temperaturze pokojowej - 3 łyżki (w wersji wegańskiej olej lub oliwa)
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
  • Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
  • Tymianek świeży
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka

Ziemniaki myjemy i osuszamy. Nacinamy, ale nie do końca. Warto wykorzystać do tego 2 łyżki drewniane - ustawiamy je obok ziemniaka, nacinając go nóż zatrzymuje się na łyżkach.

 

Z gałązek tymianku obcinamy nieduże kawałki - tyle sztuk ile ziemniaków. Pozostały tymianek obieramy, będą nam potrzebne same liście. Ciepłe masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, przyprawą do ziemniaków, chilli i liśćmi tymianku. Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Smarujemy je masłem za pomocą pędzelka, posypujemy solą gruboziarnistą i na każdym układamy kawałek gałązki tymianku.


 

 

Ziemniaki pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut (w zależności od wielkości). Podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty