Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu. Składniki: Batat - 1szt duża Dynia miąższ - 300g Papryka - 1szt Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Czosnek - 2 ząbki Olej - 2 łyżki Pomidory krojone - 400g Mleko kokosowe - 200ml Żółta pasta curry - 1 łyżka Wiórki kokosowe - 1 łyżka Curry mielone - 1 łyżeczka Ser paneer -400g Świeża kolendra do dekoracji Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie.  Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody.  Panir kroimy w kostkę i dodajemy do

Pasztet myśliwski z dzika z grzybami


Niebywale pyszna klasyka - pieczony pasztet z dziczyzny z dodatkiem suszonych grzybów leśnych. Idealny do podania na chlebie, lub w kawałkach jako przekąska.

Składniki:

  • Mięso z dzika - 1 kg (u mnie łopatka)
  • Wątróbka - 300g
  • Słonina - 100g
  • Grzyby leśne suszone - 20g
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Liść laurowy - 5sz
  • Jałowiec - 5szt
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Cebula - 2szt
  • Jajka - 2szt
  • Kajzerka czerstwa - 2szt
  • Sól, pieprz, imbir mielony, gałka muszkatołowa

Grzyby suszone namaczamy na kilka godzin przed przygotowaniem pasztetu. Po namoczeniu, odciskamy z nadmiaru wody.
Słoninę kroimy w kostkę. Podgrzewamy chwilę, aż zacznie się topić. Dodajemy mięso z dzika pokrojone na kawałki. Od razu dodajemy też liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz pokrojone w kawałki pietruszkę, marchew, selera i cebule. Razem, pod przykryciem, nie średnim ogniu smażymy przez 80 minut. Po tym czasie dodajemy wątróbkę i smażymy jeszcze 15 minut. Wyciągamy mięso, grzyby i warzywa. Do pozostałego na patelni tłuszczu wkładamy kajzerki, aby namokły.
Grzyby kroimy w kostkę i odkładamy.
Mięso razem z warzywami i namoczonymi bułkami mielimy w maszynce dwa razy. Do masy dolewamy tłuszcz z patelni (bez liści i kulek), dodajemy pokrojone grzyby i doprawiamy solą, pieprzem, gałką i imbirem. Dokładnie mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy.
Na końcu dodajemy jajka. Mieszamy.


Pasztet przekładamy do blachy keksowej. Ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia, ale można także nasmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Pasztet pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Po 30-40 minutach można przykryć go papierem do pieczenia lub pergaminem, aby się nie spiekł.


Po ostudzeniu pasztet wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc - wtedy jest idealny.
Ten pasztet jest dość twardy, łatwy do krojenia, ale niezbyt smarowny.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty