Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Pasta z makreli i sera feta


Pasta kanapkowa z makreli, ale z nietypowym dodatkiem - serem feta. Prosta, pyszna idealna na śniadanie!

Składniki:

  • Makrela w pomidorach - 1 puszka (ok 170g)
  • Ser feta - 70g
  • Ogórek konserwowy - 2szt
  • Papryka konserwowa - 2 plastry
  • Oliwki czarne - 20szt
  • Pieprz i papryka ostra mielona do smaku

Makrelę razem z sosem i serem feta ugniatamy widelcem. Ogórki, paprykę i oliwki kroimy drobno, mieszamy z rybą. Całość doprawiamy pieprzem i ostrą papryką.
Pastę polecam przygotować wieczorem, bo po przegryzieniu jest zdecydowanie lepsza.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty