Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Kopytka z warzywami i mozzarellą


Świetny sposób na wykorzystanie klusek - kopytek czy śląskich. Zapieczone z warzywami i serem mozzarella są nietypowym, ale przepysznym daniem.

Składniki na 4 porcje:

  • Kopytka (lub śląskie) ugotowane - 400g
  • Olej - 1 łyżka
  • Cebula - 2 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka żółta - 2szt
  • Por - 1/2 szt
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Seler naciowy - 2 łodygi
  • Brokuł - 1/2 szt
  • Pomidory suszone płatki - 1 garść
  • Przyprawy:
  • pieprz, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, chilli
  • Mozzarella - 1 szt (125g)

Danie najlepiej wykonać w garnku lub na patelni przeznaczonej do piekarnika.

Brokuła dzielimy na różyczki. Pozostałe warzywa kroimy dowolnie.
Na oleju smażymy cebulę przez 2-3 minuty, dodajemy czosnek a po kolejnych dwóch minutach pozostałe warzywa i przyprawy. Pod przykryciem, na średnim ogniu smażymy kilka minut, aż brokuł będzie lekko miękki.
Dodajemy kopytka i smażymy jeszcze minutę.
Zdejmujemy z ognia i posypujemy całość kawałkami sera mozzarella. Zapiekamy w 180 stopniach z termoobiegiem lub grillem, aż ser się roztopi - wystarczy 8-10 minut.
Podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty