Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Flaki cielęce po zamojsku


Flaki po zamojsku różnią się od tradycyjnych dodatkiem pomidorów. Ja lubię flaki ze dość pikantne i ze sporą ilością warzyw.

Składniki:

  • Flaki cielęce blanszowane - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Marchew - 1 szt duża
  • Pietruszka - 1 szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Cebula - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pomidory krojone - 400g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie - 4 szt
  • Liść laurowy - 4 szt
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka, ostra, chilli i pieprz do smaku

Flaki płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu wrzenia, odlewamy wodę. Powtarzamy jeszcze raz.
Marchew, pietruszkę, selera i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy. Na oleju smażymy warzywa, aż lekko się zarumienią. Zalewamy wodą i dodajemy obgotowane flaki, pomidory, ziele, liście, gałkę, imbir, pieprz, papryki mielone, sos sojowy i koncentrat.
Gotujemy około godzinę, aż flaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy majeranek. Doprawiam do smaku.
Podajemy z pieczywem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty