Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Skrzydełka w słodko-ostrej glazurze
Skrzydełka pieczone, a następnie glazurowane w słodko-ostrej, miodowej glazurze. Są chrupiące, soczyste i niewiarygodnie pyszne!
Składniki:
- Skrzydełka - 1 kg (u mnie tylko części środkowe)
- Przyprawy mielone:
- chilli, papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz,
- pieprz ziołowy, bazylia
- Olej - 1 łyżka
Glazura:
- Miód - 2 łyżki
- Sos sojowy ciemny - 1 łyżka
- Olej sezamowy - 1 łyżka
- Sriracha (lub inny ostry sos) - 1 łyżeczka
- Sezam do posypania
Olej mieszamy z przyprawami w proszku: chilli, papryką, czosnkiem, pieprzami, bazylią. Taką marynatą zalewamy skrzydełka na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Wyciągamy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
Skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez około 30-35 minut.
Pod koniec pieczenia przygotowujemy glazurę. W garnku mieszamy miód, sos sojowy, srirachę, olej sezamowy. Podgrzewamy, aż miód się będzie płynny i wszystkie składniki ładnie się połączą. Do gorącej glazury wrzucamy upieczone skrzydełka i sezam. Razem podgrzewamy jeszcze około minutę, bardzo dokładnie mieszając. Skrzydełka powinny być całkowicie pokryte glazurą.
Podajemy od razu, najlepiej z frytkami i surówką lub świeżymi warzywami.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Wyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń