Polecane
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Omlet twarogowy z porzeczkami
Omlet z dodatkiem twarogu i czerwonych porzeczek. Jest lekki i puszysty, smakuje zupełnie jak sernik ;) Idealny na konkretne ciepłe śniadanie.
Składniki na 1 omlet:
- Twaróg - 100g
- Jajka - 2 szt
- Cukier - 1 łyżka
- Mąka pszenna - 3 łyżki
- Mleko - 4 łyżki
- Porzeczki czerwone - 50g
- Masło - 1 łyżeczka
- Cukier puder do posypania
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną
pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy mleko, twaróg i
mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Łączymy z białkami,
delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy porzeczki i mieszamy tak, aby nie
uszkodzić owoców.
Patelnię (dno i boki) smarujemy połową łyżeczki masła. Wylewamy masę
omletową. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem kilka minut, aż masa
będzie z góry ścięta. Potrząsając patelnią, odklejamy omlet. Zdejmujemy
na talerz. Patelnię smarujemy pozostałym masłem i wkładamy omlet
nieusmażoną częścią do dołu. Smażymy jeszcze kilka minut, aby omlet
ładnie się zarumienił.
Przed podaniem omlet posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Super pomysł na słodkie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń