Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Rumowy rodzynkowiec idealny na święta
Ciasto kakaowe z kakaowo masą z dodatkiem rodzynek moczonych całą noc w rumie. Jest pyszne, ale bardzo mocne 😅.
Składniki na blachę 25x35cm:
Ciasto:
- Jajka - 6szt
- Cukier - 180g
- Mąka pszenna - 110g
- Mąka ziemniaczana - 30g
- Kakao - 20g
- Olej - 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Krem:
- Mleko - 600g
- Budyń waniliowy bez cukru - 2szt
- Cukier - 70g
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Masło w temperaturze pokojowej - 150g
- Kakao - 25g
- Rodzynki - 250g
- Rum - do zalania rodzynek
Polewa:
- Czekolada deserowa - 100g
- Masło - 30g
Dzień przed pieczeniem zalewamy rodzynki rumem. Po całej nocy moczenia nabierają mocy.
Biszkopt:
Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana, cały czas miksując dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół.
Szykujemy krem:
Z mleka odlewamy 100ml, resztę gotujemy. W 100ml rozprowadzamy budyń i mąkę ziemniaczaną, następnie wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, aż budyń będzie bardzo gęsty. Studzimy - najlepiej na powierzchnię budyniu położyć folię spożywczą, aby nie powstał kożuch.
Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy budyń porcjami - miksujemy, aż do połączenia. Dodajemy kakao. Masę miksujemy dokładnie, aby nie było grudek z budyniu. Na końcu dodajemy rodzynki wymoczone w rumie i całość mieszamy delikatnie łyżką.
Do blachy wkładamy dolny biszkopt. Nasączamy go rumem pozostałym z moczenia rodzynek. Rozkładamy na nim około 70% kremu. Na to układamy górny biszkopt, znów nasączamy i wykładamy pozostały krem.
Polewa:
Czekoladę dzielimy na kostki. Dodajemy masło i całość podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby polewa była gładka. Po lekkim ostudzeniu polewamy ciasto.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


O wow! Ale cudo! Aż się głodna zrobiłam, bo wyobraziłam sobie ten smak rumowych rodzynek. I właśnie sobie uświadomiłam że bardzo dawno nie robiłam kremu budyniowego,a tak go lubię... muszę po nowym roku zrobić jakieś ciacho z takim kremem.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam 🙂
Też nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam taki krem. A rodzynkowiec planowałam od kilku lat ;)
Usuń