Łosoś z air fryera z sosem pieprzowym
Dzwonko z łososia z air fryera - miękkie, soczyste z chrupiącą skórką. Łosoś z dodatkiem sosu śmietanowo-pieprzowego to bardzo efektowne i pyszne danie.
Składniki:
- Łosoś dzwonko - 4szt mniejsze lub 2 mniejsze
- Sól, pieprz do posypania
- Oliwa lub dobry olej - 1 łyżka
Sos:
- Śmietana 12% - 200g
- Masło klarowane - 1 łyżeczka
- Cebula - 1szt mała
- Pieprz zielony marynowany - 1-2 łyżeczki
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Cukier - szczypta
- Sól do smaku
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na maśle klarowanym, aż się zeszkli. Dodajemy śmietanę, pieprz marynowany, sok z cytryny, cukier i sól. Gotujemy, aż będzie gęste.
Łososia osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy. Skrapiamy z obu stron olejem. Pieczemy w air fryerze w temperaturze 180 stopni przed 10-15 minut w zależności od grubości ryby. Ja miałam grube dzwonka, więc piekłam 15 minut.
Łososia podajemy polanego sosem. Świetnie pasuje do niego puree ziemniaczane z musztardą francuską z tego przepisu.


Komentarze
Prześlij komentarz