Polecane

Łosoś z air fryera z sosem pieprzowym

Łosoś z air fryera z sosem pieprzowym
 

Dzwonko z łososia z air fryera - miękkie, soczyste z chrupiącą skórką. Łosoś z dodatkiem sosu śmietanowo-pieprzowego to bardzo efektowne i pyszne danie. 

Składniki:

  • Łosoś dzwonko - 4szt mniejsze lub 2 mniejsze
  • Sól, pieprz do posypania
  • Oliwa lub dobry olej - 1 łyżka

Sos:

  • Śmietana 12% - 200g
  • Masło klarowane - 1 łyżeczka
  • Cebula - 1szt mała
  • Pieprz zielony marynowany - 1-2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Sól do smaku


Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na maśle klarowanym, aż się zeszkli. Dodajemy śmietanę, pieprz marynowany, sok z cytryny, cukier i sól. Gotujemy, aż będzie gęste.

Łososia osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy. Skrapiamy z obu stron olejem. Pieczemy w air fryerze w temperaturze 180 stopni przed 10-15 minut w zależności od grubości ryby. Ja miałam grube dzwonka, więc piekłam 15 minut. 

Łososia podajemy polanego sosem. Świetnie pasuje do niego puree ziemniaczane z musztardą francuską z tego przepisu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty