Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Currywurst - niemiecki smakołyk z jarmarku

Currywurst to popularny niemiecki fastfood, który możemy zjeść na bożonarodzeniowych jarmarkach. Jest jednak prosty i spokojnie zrobicie go w domu. Ta wersja na pewno was zachwyci - moi domownicy stwierdzili, że jest zdecydowanie lepsza niż ta z jarmarku. Składniki: Kiełbasa biała parzona - 800g Olej - 1 łyżka Sos: Cebula - 1szt duża Olej - 1 łyżka Keczup - 200g Koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki Sok jabłkowy - 2/3 szklanki Curry w proszku - 3 łyżeczki Curry pasta - 1 łyżeczka (nie ma w oryginalnym przepisie, ale bardzo poprawia smak) Najpierw przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy keczup, koncentrat, sok jabłkowy, curry w proszku i pastę curry. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż sos mocno zgęstnieje. Na drugiej patelni przygotowujemy kiełbasy. Kroimy kiełbasy w plastry. Smażymy na oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Ja na początku smażyłam parę minut pod przykryciem, a potem bez pokrywki, aby były chrupiące.  Na t...

Rogaliki drożdżowe z makiem i jabłkami

Rogaliki drożdżowe z makiem i jabłkami

Puszyste rogaliki drożdżowe nadziewane makiem z bakaliami i prażonymi jabłkami. Są idealne na Święta!

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Drożdże - 20g
  • Mleko - 120g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Masło - 25g
  • Sól - szczypta
  • Jajko - 1szt do posmarowania

Masa makowo-jabłkowa:

  • Mak suchy mielony - 50g
  • Mleko - 100ml
  • Bakalie (u mnie rodzynki, daktyle, żurawina) - 50g
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Jabłka prażone - 200g
  • Cukier - do smaku

Lukier:

  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - ok. 1 łyżeczka
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana do dekoracji


Mleko z masłem i 1 łyżeczką cukru podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. 

Łączymy przygotowany zaczyn z pozostałymi składnikami: mąką, cukrem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.

W międzyczasie szykujemy nadzienie. 

Do wrzącego mleka dodajemy mak. Gotujemy na małym ogniu, aż mak wciągnie całe mleko. Dodajemy masło i pokrojone bakalie. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy prażone jabłka. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy cukier - ja miałam dość słodkie jabłka więc nie dodawałam cukru. Zostawiamy pod przykryciem.

Ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę wałkujemy na kształt koła. Dzielimy na 8 części. Każdy trójkąt smarujemy masą makową. Zawijamy od podstawy trójkąta, dość ciasno. Szczyt trójkąta zwijamy pod spód. Boki rulonu zawijamy, formując rogalika.

Rogaliki drożdżowe z makiem i jabłkami

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 18 minut, aż ładnie się zarumienią. Pozostawiamy do ostudzenia. 

Robimy lukier. Do cukru pudru dodajemy porcjami sok z cytryny cały czas mieszając. Lukier powinien być gęsty, ale lejący.

Ostudzone rogaliki polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Rogaliki drożdżowe z makiem i jabłkami

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty