Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Rogaliki drożdżowe z makiem i jabłkami
Puszyste rogaliki drożdżowe nadziewane makiem z bakaliami i prażonymi jabłkami. Są idealne na Święta!
Składniki:
Ciasto:
- Mąka pszenna - 250g
- Drożdże - 20g
- Mleko - 120g
- Cukier - 2 łyżki
- Jajko - 1szt
- Masło - 25g
- Sól - szczypta
- Jajko - 1szt do posmarowania
Masa makowo-jabłkowa:
- Mak suchy mielony - 50g
- Mleko - 100ml
- Bakalie (u mnie rodzynki, daktyle, żurawina) - 50g
- Masło - 1 łyżeczka
- Jabłka prażone - 200g
- Cukier - do smaku
Lukier:
- Cukier puder - 2 łyżki
- Sok z cytryny - ok. 1 łyżeczka
- Skórka pomarańczowa kandyzowana do dekoracji
Mleko z masłem i 1 łyżeczką cukru podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Łączymy przygotowany zaczyn z pozostałymi składnikami: mąką, cukrem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.
W międzyczasie szykujemy nadzienie.
Do wrzącego mleka dodajemy mak. Gotujemy na małym ogniu, aż mak wciągnie całe mleko. Dodajemy masło i pokrojone bakalie. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy prażone jabłka. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy cukier - ja miałam dość słodkie jabłka więc nie dodawałam cukru. Zostawiamy pod przykryciem.
Ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę wałkujemy na kształt koła. Dzielimy na 8 części. Każdy trójkąt smarujemy masą makową. Zawijamy od podstawy trójkąta, dość ciasno. Szczyt trójkąta zwijamy pod spód. Boki rulonu zawijamy, formując rogalika.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 18 minut, aż ładnie się zarumienią. Pozostawiamy do ostudzenia.
Robimy lukier. Do cukru pudru dodajemy porcjami sok z cytryny cały czas mieszając. Lukier powinien być gęsty, ale lejący.
Ostudzone rogaliki polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje




Mniam! Pyszne rogaliki! Połączenie maku i jabłek to dla mnie super połączenie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie nadzienie - mak długo pozostaje wilgotny
UsuńMuszą być pyszne te rogaliki. :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń