Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Tantanmen Ramen na mleku migdałowym

Tantanmen Ramen na mleku migdałowym

Rozgrzewająca zupa idealna na zimowy obiad. Ten ramen jest pyszny i niezwykle aromatyczny! Dzięki mleku migdałowemu jest niezwykle kremowy.

Składniki:

Zupa:

  • Bulion dowolny (u mnie drobiowy) - 500ml
  • Mleko migdałowe - 750ml
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Tahini - 1 łyżka
  • Chilli mielone - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - ewentualnie do smaku

Mięso:

  • Mięso mielone wieprzowe - 500g
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Imbir - korzeń 5cm
  • Chilli - 1 szt
  • Sos ostrygowy - 2 łyżki
  • Ocet ryżowy - 2 łyżki
  • Cebula dymka (biała część) - 2szt
  • Olej - 2 łyżki

Dodatki:

  • Makaron ramen - 200g
  • Jajka marynowane - 2szt (przepis w opisie)
  • Jarmuż (lub inna kapusta np. pak choi) - 10 liści
  • Kukurydza - 100g
  • Grzyby mun - 2szt
  • Grzyby shitake - 4szt
  • Marchewka - 1szt
  • Szczypiorek i sezam do dekoracji


Na 2-3 dni przed gotowanie przygotowujemy jajka marynowane z tego przepisu.


Przed gotowaniem zupy szykujemy dodatki:

Jarmuż kroimy i sparzamy.

Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie kroimy.

Marchew obieramy.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Mięso.

Czosnek, imbir i chilli kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy na nagrzany olej, smażymy 1 minutę. Dodajemy dymkę pokrojoną w kostkę smażymy kolejną minutę. Dodajemy mięso mielone, ocet i sos ostrygowy. Całość smażymy, często mieszając, aby mięso ładnie się rozdzieliło.


Zupa.

Bulion podgrzewamy. Dodajemy grzyby i marchew. Gotujemy około 15 minut. Bulion wyłączamy. Wyławiamy marchew i grzyby.  Dodajemy mleko migdałowe, miso, tahini, chilli, cukier. Podgrzewamy prawie do zagotowania. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym.


Na talerzach lub w miskach układamy porcje makaronu, pół jajka, mięsa, grzybów, marchewki, jarmużu lub pak choi i kukurydzy. Całość zalewamy zupą i posypujemy szczypiorkiem i sezamem. Podajemy od razu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty