Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe rogaliki z serem
Puszyste rogaliki z nadzieniem serowym. Miękkie, delikatne i przepyszne! Sprawdzą się i na co dzień i w Święta.
Składniki na 8 sztuk:
Ciasto:
- Mąka pszenna - 250g
- Drożdże - 20g
- Mleko - 120g
- Cukier - 2 łyżki
- Jajko - 1szt
- Masło - 25g
- Sól - szczypta
- + Jajko - 1szt do posmarowania
- + Cukier gruboziarnisty do posypania
Nadzienie:
- Twaróg półtłusty - 250g
- Żółtko - 1szt
- Cukier - 30g
- Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka
Mleko z masłem i 1 łyżeczką cukru podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Łączymy przygotowany zaczyn z pozostałymi składnikami: mąką, cukrem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.
W międzyczasie szykujemy nadzienie. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, cukier i skórkę pomarańczową. Dokładanie mieszamy.
Ciasto wałkujemy na kształt koła. Dzielimy na 8 części. Każdy trójkąt smarujemy serem. Zawijamy od podstawy trójkąta, dość ciasno. Szczyt trójkąta zwijamy pod spód. Boki rulonu zawijamy, formując rogalika.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem (ja użyłam cukru różanego).
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje



Komentarze
Prześlij komentarz