Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Drożdżowe rogaliki z serem

Drożdżowe rogaliki z serem

Puszyste rogaliki z nadzieniem serowym. Miękkie, delikatne i przepyszne! Sprawdzą się i na co dzień i w Święta.

Składniki na 8 sztuk:

Ciasto:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Drożdże - 20g
  • Mleko - 120g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Masło - 25g
  • Sól - szczypta
  • + Jajko - 1szt do posmarowania
  • + Cukier gruboziarnisty do posypania

Nadzienie:

  • Twaróg półtłusty - 250g
  • Żółtko - 1szt
  • Cukier - 30g
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka

Mleko z masłem i 1 łyżeczką cukru podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. 

Łączymy przygotowany zaczyn z pozostałymi składnikami: mąką, cukrem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.

W międzyczasie szykujemy nadzienie. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, cukier i skórkę pomarańczową. Dokładanie mieszamy.

Ciasto wałkujemy na kształt koła. Dzielimy na 8 części. Każdy trójkąt smarujemy serem. Zawijamy od podstawy trójkąta, dość ciasno. Szczyt trójkąta zwijamy pod spód. Boki rulonu zawijamy, formując rogalika.

Drożdżowe rogaliki z serem

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem (ja użyłam cukru różanego).

Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut, aż rogaliki będą rumiane.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty