Paszteciki ruskie
Paszteciki krucho drożdżowe z farszem ruskim. Świetnie sprawdzą się na Wigilię, Święta czy na zwykły obiad. Z barszczem smakują idealnie!
Składniki:
Ciasto krucho-drożdżowe:
- Mąka pszenna - 500g
- Masło zimne - 150g
- Jajko - 1 szt
- Drożdże suche - 7g
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Cukier - 1 płaska łyżeczka
- Jogurt naturalny - 100g
- Woda zimna - 2-3 łyżki
- Dodatkowo jajko - 1szt do posmarowania
- Mak do posypania
Farsz:
- Ziemniaki - 500g (już obranych)
- Twaróg półtłusty - 250g
- Cebula - 2szt małe
- Olej - 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od farszu.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Ziemniaki gotujemy. Jeszcze ciepłe ugniatamy dokładnie tłuczkiem. Dodajemy twaróg i jeszcze raz ugniatamy całość tłuczkiem. Dodajemy usmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być mocno doprawiony, szczególnie pieprzem.
Ciasto:
Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Mieszamy je z mąką, jajkiem, cukrem, solą, jogurtem, drożdżami i 2 łyżkami wody. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę wody. Powinniśmy otrzymać ciasto dość gęste, zwarte, ale lekko kruche. Ciasto krucho-drożdżowe nie musi wyrastać, co znacznie skraca przygotowanie kapuśniaczków ;)
Ciasto dzielimy na pół.
Porcję ciasta rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Układamy połowę farszu ruskiego i zakładamy ciasto z obu stron, aby powstał długi rulon.
Rulon kroimy na kawałki, pod skosem aby uzyskać paszteciki w kształcie kopytek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia, około 25 minut.
Paszteciki smakują najlepiej z barszczem lub żurkiem!


Komentarze
Prześlij komentarz