Piernikowe ciasto bananowe
Pyszne, wilgotne i niesamowicie aromatyczne ciasto bananowe z mnóstwem bakalii. Sprawdzi się nawet na świątecznym stole!
Składniki:
- Banany dojrzałe - 3szt
- Jajko - 3szt
- Olej - 1/3 szklanki
- Jogurt naturalny - 100g
- Mąka pszenna - 100g
- Mąka orkiszowa - 100g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Cukier - 50g (jeśli nie lubicie słodkich ciast, można pominąć)
- Kakao - 1 duża łyżka
- Przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
- Daktyle - 60g
- Rodzynki - 20g
- Żurawina - 20g
- Cukier puder do posypania
+ foremka keksowa
Daktyle, rodzynki i żurawinę kroimy na małe kawałki. Banany rozgniatamy widelcem.
Miksujemy razem składniki mokre - najpierw jajka z olejem, potem dodajemy jogurt i banany.
Mieszamy składniki suche: mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika.
Składniki suche dodajemy do mokrych i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy pokrojone bakalie i mieszamy delikatnie.
Ciasto wylewamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Szybka i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego piernika. Bardzo podoba mi się ten pomysł 🙂
OdpowiedzUsuńCiasto jest serio pyszne!
Usuń