Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Tartaletki ze śliwkami z kremie czekoladowym
Kruche tartaletki nadziane mocno czekoladowym kremem ze śliwkami moczonymi w brandy. To niezwykle prosty deser, który zachwyca smakiem.
Składniki na 9-10 sporych tartaletek:
Ciasto kruche:
- Mąka pszenna - 250g
- Cukier - 50g
- Masło zimne - 120g
- Jajko - 1szt
- Jogurt (lub śmietana 12%) - 1 łyżka
- Śliwki suszone - 200g
- Brandy - do zalania śliwek
- Czekolada gorzka - 200g
- Śmietanka 30% - 200ml
- + dekoracje świąteczne
Zimne masło ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i jogurt. Zagniatamy do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie zabieramy się za pieczenie babeczek. Bierzemy foremki na babeczki/tartaletki. Lepiej sprawdzą się większe foremki - ja mam takie o średnicy 10cm. Odrywamy kawałek ciasta i dokładnie wykładamy ciastem dno i boki. Pieczemy w 180 stopniach przez 22-25 minut, aż do zarumienienia.
Krem:
Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej - nie gotujemy. Gdy śmietanka jest już gorąca, wyłączamy pod nią ogień i dodajemy podzielone na kostki czekolady. Odstawiamy na 10 minut, po tym czasie bardzo dokładnie i powoli mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masę odstawiamy do ostudzenia i do lodówki na kilka godzin (można zostawić na całą noc)
Mocno schłodzony krem miksujemy na wysokich obrotach - dzięki temu będzie bardziej puszysty. Śliwki odciskamy i kroimy, dorzucamy do kremu.
Do każdej babeczki nakładamy porcję kremu. Dekorujemy świątecznymi elementami. Babeczki odkładamy do lodówki. Najlepsze są po 1-2 dniach.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


Komentarze
Prześlij komentarz