Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Likier korzenny

Pyszny, delikatny, mleczny likier z dodatkiem kawy i przypraw korzennych. Świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory. Składniki: Wódka - 300ml Mleko słodzone zagęszczone - 1 puszka 530g Espresso podwójne - 1 (60ml) Przyprawa do piernika - 2 płaskie łyżeczki Mleko skondensowane przelewamy do większego naczynia. Dodajemy schłodzone podwójne espresso i przyprawę korzenną. Dokładnie mieszamy. Teraz powoli, małym strumieniem, cały czas mieszając dodajemy wódkę. Przelewamy do butelki lub karafki i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni.  

Tartaletki ze śliwkami z kremie czekoladowym

Tartaletki ze śliwkami z kremie czekoladowym
 

Kruche tartaletki nadziane mocno czekoladowym kremem ze śliwkami moczonymi w brandy. To niezwykle prosty deser, który zachwyca smakiem. 

Składniki na 9-10 sporych tartaletek:

Ciasto kruche:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 50g
  • Masło zimne - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt (lub śmietana 12%) - 1 łyżka
Krem czekoladowy ze śliwami:
  • Śliwki suszone - 200g
  • Brandy - do zalania śliwek
  • Czekolada gorzka - 200g
  • Śmietanka 30% - 200ml

  • + dekoracje świąteczne

Pracę nad tartaletkami najlepiej rozłożyć na 2 dni.
Śliwki zalewamy brandy i odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin (ja zostawiłam na całą noc) - dzięki temu nabiorą smaku i mocy. 

Ciasto kruche:

Zimne masło ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i jogurt. Zagniatamy do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie zabieramy się za pieczenie babeczek. Bierzemy foremki na babeczki/tartaletki. Lepiej sprawdzą się większe foremki - ja mam takie o średnicy 10cm. Odrywamy kawałek ciasta i dokładnie wykładamy ciastem dno i boki. Pieczemy w 180 stopniach przez 22-25 minut, aż do zarumienienia.

Krem:

Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej - nie gotujemy. Gdy śmietanka jest już gorąca, wyłączamy pod nią ogień i dodajemy podzielone na kostki czekolady. Odstawiamy na 10 minut, po tym czasie bardzo dokładnie i powoli mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masę odstawiamy do ostudzenia i do lodówki na kilka godzin (można zostawić na całą noc)

Mocno schłodzony krem miksujemy na wysokich obrotach - dzięki temu będzie bardziej puszysty. Śliwki odciskamy i kroimy, dorzucamy do kremu.

Do każdej babeczki nakładamy porcję kremu. Dekorujemy świątecznymi elementami. Babeczki odkładamy do lodówki. Najlepsze są po 1-2 dniach. 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty