Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Drożdżowe rogaliki z serem

Puszyste rogaliki z nadzieniem serowym. Miękkie, delikatne i przepyszne! Sprawdzą się i na co dzień i w Święta. Składniki na 8 sztuk: Ciasto: Mąka pszenna - 250g Drożdże - 20g Mleko - 120g Cukier - 2 łyżki Jajko - 1szt Masło - 25g Sól - szczypta + Jajko - 1szt do posmarowania + Cukier gruboziarnisty do posypania Nadzienie: Twaróg półtłusty - 250g Żółtko - 1szt Cukier - 30g Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka Mleko z masłem i 1 łyżeczką cukru podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.  Łączymy przygotowany zaczyn z pozostałymi składnikami: mąką, cukrem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie szykujemy nadzienie. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, cukier i skórkę pomarańczową. Dokładanie mieszamy. Ciasto wałkujemy na kształt koła. Dzielimy na 8 części. Każdy t...

Piernikowe ciasto bananowe

Piernikowe ciasto bananowe

Pyszne, wilgotne i niesamowicie aromatyczne ciasto bananowe z mnóstwem bakalii. Sprawdzi się nawet na świątecznym stole!

Składniki:

  • Banany dojrzałe - 3szt
  • Jajko - 3szt
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka orkiszowa - 100g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier - 50g (jeśli nie lubicie słodkich ciast, można pominąć)
  • Kakao - 1 duża łyżka
  • Przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
  • Daktyle - 60g
  • Rodzynki - 20g
  • Żurawina - 20g
  • Cukier puder do posypania 

    + foremka keksowa

Daktyle, rodzynki i żurawinę kroimy na małe kawałki. Banany rozgniatamy widelcem. 

Miksujemy razem składniki mokre - najpierw jajka z olejem, potem dodajemy jogurt i banany.

Mieszamy składniki suche: mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. 

Składniki suche dodajemy do mokrych i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy pokrojone bakalie i mieszamy delikatnie.

Ciasto wylewamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze

  1. Szybka i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego piernika. Bardzo podoba mi się ten pomysł 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowa propozycja na ciasto. Lubię zapach bananów w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty