Drożdżowe rogaliki z serem
Puszyste rogaliki z nadzieniem serowym. Miękkie, delikatne i przepyszne! Sprawdzą się i na co dzień i w Święta. Składniki na 8 sztuk: Ciasto: Mąka pszenna - 250g Drożdże - 20g Mleko - 120g Cukier - 2 łyżki Jajko - 1szt Masło - 25g Sól - szczypta + Jajko - 1szt do posmarowania + Cukier gruboziarnisty do posypania Nadzienie: Twaróg półtłusty - 250g Żółtko - 1szt Cukier - 30g Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka Mleko z masłem i 1 łyżeczką cukru podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Łączymy przygotowany zaczyn z pozostałymi składnikami: mąką, cukrem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie szykujemy nadzienie. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, cukier i skórkę pomarańczową. Dokładanie mieszamy. Ciasto wałkujemy na kształt koła. Dzielimy na 8 części. Każdy t...


Szybka i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego piernika. Bardzo podoba mi się ten pomysł 🙂
OdpowiedzUsuńCiasto jest serio pyszne!
UsuńPomysłowa propozycja na ciasto. Lubię zapach bananów w wypiekach.
OdpowiedzUsuń