Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Tortilla de patatas - hiszpański omlet ziemniaczany


Hiszpańskie danie idealne na bardzo konkretny obiad. Omlet z ziemniakami, chorizo i oliwkami.

Składniki:

  • Ziemniaki - 1kg
  • Chorizo - 200g
  • Cebula - 2szt
  • Oliwki - 50g
  • Jajka - 6szt
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Ser twardy tarty - 60g
  • Ostra papryczka - 1szt
  • Sól, pieprz, papryka słodka, ostra
  • Szczypiorek do posypania
  • Olej - 1 łyżka

Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w plastry.
Chorizo kroimy na plasterki. Wkładamy na suchą patelnię i smażymy. Chorizo jest bardzo tłuste i nie potrzebuje dodatkowego oleju. Kiedy plasterki kiełbasy będą chrupiące zdejmujemy je z patelni. Na wytopionym z chorizo tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka cebulę, aż będzie miękka (około 10 minut).
Pokrojone ziemniaki łączymy z chorizo, cebulą, pokrojonymi oliwkami i drobno poszatkowaną papryczką (warto zostawić kilka plasterków chorizo i ułożyć je na górze tortilli).

Jajka i śmietankę mieszamy trzepaczką. Dodajemy przyprawy i tarty ser. Masę jajeczno-serową mieszamy z ziemniakami z dodatkami.

Patelnię (odpowiednią do piekarnika) smarujemy olejem. Wylewamy całą masę na omleta i równomiernie rozkładamy. Na górze układamy odłożone plasterki chorizo.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty