Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Tortilla de patatas - hiszpański omlet ziemniaczany
Hiszpańskie danie idealne na bardzo konkretny obiad. Omlet z ziemniakami, chorizo i oliwkami.
Składniki:
- Ziemniaki - 1kg
- Chorizo - 200g
- Cebula - 2szt
- Oliwki - 50g
- Jajka - 6szt
- Śmietanka 30% - 200ml
- Ser twardy tarty - 60g
- Ostra papryczka - 1szt
- Sól, pieprz, papryka słodka, ostra
- Szczypiorek do posypania
- Olej - 1 łyżka
Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w plastry.
Chorizo kroimy na plasterki. Wkładamy na suchą patelnię i smażymy.
Chorizo jest bardzo tłuste i nie potrzebuje dodatkowego oleju. Kiedy
plasterki kiełbasy będą chrupiące zdejmujemy je z patelni. Na wytopionym
z chorizo tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka cebulę, aż będzie miękka
(około 10 minut).
Pokrojone ziemniaki łączymy z chorizo, cebulą, pokrojonymi oliwkami i
drobno poszatkowaną papryczką (warto zostawić kilka plasterków chorizo i
ułożyć je na górze tortilli).
Jajka i śmietankę mieszamy trzepaczką. Dodajemy przyprawy i tarty ser. Masę jajeczno-serową mieszamy z ziemniakami z dodatkami.
Patelnię (odpowiednią do piekarnika) smarujemy olejem. Wylewamy całą
masę na omleta i równomiernie rozkładamy. Na górze układamy odłożone
plasterki chorizo.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Smacznie i treściwie, super danie 😋
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń