Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Tortilla de patatas - hiszpański omlet ziemniaczany


Hiszpańskie danie idealne na bardzo konkretny obiad. Omlet z ziemniakami, chorizo i oliwkami.

Składniki:

  • Ziemniaki - 1kg
  • Chorizo - 200g
  • Cebula - 2szt
  • Oliwki - 50g
  • Jajka - 6szt
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Ser twardy tarty - 60g
  • Ostra papryczka - 1szt
  • Sól, pieprz, papryka słodka, ostra
  • Szczypiorek do posypania
  • Olej - 1 łyżka

Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w plastry.
Chorizo kroimy na plasterki. Wkładamy na suchą patelnię i smażymy. Chorizo jest bardzo tłuste i nie potrzebuje dodatkowego oleju. Kiedy plasterki kiełbasy będą chrupiące zdejmujemy je z patelni. Na wytopionym z chorizo tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka cebulę, aż będzie miękka (około 10 minut).
Pokrojone ziemniaki łączymy z chorizo, cebulą, pokrojonymi oliwkami i drobno poszatkowaną papryczką (warto zostawić kilka plasterków chorizo i ułożyć je na górze tortilli).

Jajka i śmietankę mieszamy trzepaczką. Dodajemy przyprawy i tarty ser. Masę jajeczno-serową mieszamy z ziemniakami z dodatkami.

Patelnię (odpowiednią do piekarnika) smarujemy olejem. Wylewamy całą masę na omleta i równomiernie rozkładamy. Na górze układamy odłożone plasterki chorizo.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty