Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kiełbasa pieczona z ziemniakami i musztardą

 


Miał być grill, ale pogoda się nie udała. Wszyscy byli jednak nastawieni na pieczoną kiełbasę, więc trzeba było ją zrobić w piekarniku. Kiełbaski smarowane musztardą francuską, pieczone z ziemniakami i czerwoną cebulą. Pyszne danie na obiad lub imprezę.

Składniki:

  • Kiełbasa - 6 dużych lasek (u mnie kiełbasa zwykła i biała)
  • Musztarda francuska - 3 łyżki
  • Ziemniaki - 20szt
  • Cebula czerwona - 2 szt duże
  • Przyprawa do ziemniaków - 1-2 łyżki

Ziemniaki i cebulę kroimy na ćwiartki. Posypujemy przyprawą do ziemniaków i mieszamy. Wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kiełbasy kroimy i każdą z nich nacinamy. Smarujemy musztardą francuską i wykładamy na ziemniaki.



Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut, w połowie obracamy kiełbaski. Podajemy z surówką.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty