Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kiełbasa pieczona z ziemniakami i musztardą

 


Miał być grill, ale pogoda się nie udała. Wszyscy byli jednak nastawieni na pieczoną kiełbasę, więc trzeba było ją zrobić w piekarniku. Kiełbaski smarowane musztardą francuską, pieczone z ziemniakami i czerwoną cebulą. Pyszne danie na obiad lub imprezę.

Składniki:

  • Kiełbasa - 6 dużych lasek (u mnie kiełbasa zwykła i biała)
  • Musztarda francuska - 3 łyżki
  • Ziemniaki - 20szt
  • Cebula czerwona - 2 szt duże
  • Przyprawa do ziemniaków - 1-2 łyżki

Ziemniaki i cebulę kroimy na ćwiartki. Posypujemy przyprawą do ziemniaków i mieszamy. Wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kiełbasy kroimy i każdą z nich nacinamy. Smarujemy musztardą francuską i wykładamy na ziemniaki.



Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut, w połowie obracamy kiełbaski. Podajemy z surówką.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty