Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka ziemniaczana z bobem na zimno lub ciepło


Sałatkę z bobem można podać na zimno lub ciepło - w obu wersjach smakuje rewelacyjnie. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub grilla. 

Składniki na 4 porcje:

  • Ziemniaki - 600g (waga po obraniu)
  • Bób - 250g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Koperek świeży - 3 łyżki
  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • cukier - szczypta

Ziemniaki gotujemy. Następnie studzimy i kroimy w półplasterki.

Bób płuczemy. Wrzucamy do wrzątku z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Gotujemy. Młody bób będzie dobry po 6-10 minutach, starszy musi się gotować nawet 20. W trakcie gotowania próbujemy, czy już nam odpowiada.
Po ostudzeniu bób obieramy.

Ogórki kiszone kroimy w plasterki.
Mieszamy olej, ocet i przyprawy.

Łączymy ziemniaki, bób, ogórki kiszone, sos i koperek. Podajemy na zimno lub podgrzewamy.

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty