Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Mrożona kawa bananowa

Deser kawowo-bananowy. Gęsty, zimny, idealny na ciepłe lato. Można do niego wykorzystać bardzo dojrzałe banany - im słodsze tym lepsze!

Składniki na 2 porcje:

  • Kawa - 2 łyżeczki (u mnie rozpuszczalna)
  • Mleko - 300ml
  • Banan dojrzały - 1 szt
  • Cukier (opcjonalnie) - do smaku
  • Do dekoracji: syrop i kakao

Banana kroimy w plasterki i mrozimy. Im bardziej dojrzały, tym kawa będzie słodsza.
Kawę zalewamy małą ilością wody, ok 50ml. Odstawiamy do ostygnięcia. Można oczywiście użyć kawy parzonej (bez fusów) lub espresso.
Mrożonego banana miksujemy z zimnym mlekiem i kawą. Dosładzamy do smaku.
Wewnętrzne ścianki szklanek polewamy gęstym syropem - u mnie karmelowym, ale świetnie sprawdzi się też czekoladowy. Wlewamy kawę. Dekorujemy odrobiną kakao. Podajemy od razu.

Kawę można przygotować również w wersji wegańskiej - na mleku roślinnym.


 

 
 

 

 

Komentarze

  1. Muszę kiedyś zrobić bo bananowej kawy jeszsze nie piłam 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam! Można dodać też gałkę lodów waniliowych. Będzie jeszcze lepsza!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty