Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 2 porcje: Szparagi zielone - 1/2 pęczka Kuskus perłowy - 100g Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g Pestki dyni - 2 łyżki Sos: Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Papryka wędzona mielona - szczypta Bazylia suszona - 1 łyżeczka Pieprz mielony - do smaku Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą. Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy. Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy.  Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskuse

Mrożona kawa bananowa

Deser kawowo-bananowy. Gęsty, zimny, idealny na ciepłe lato. Można do niego wykorzystać bardzo dojrzałe banany - im słodsze tym lepsze!

Składniki na 2 porcje:

  • Kawa - 2 łyżeczki (u mnie rozpuszczalna)
  • Mleko - 300ml
  • Banan dojrzały - 1 szt
  • Cukier (opcjonalnie) - do smaku
  • Do dekoracji: syrop i kakao

Banana kroimy w plasterki i mrozimy. Im bardziej dojrzały, tym kawa będzie słodsza.
Kawę zalewamy małą ilością wody, ok 50ml. Odstawiamy do ostygnięcia. Można oczywiście użyć kawy parzonej (bez fusów) lub espresso.
Mrożonego banana miksujemy z zimnym mlekiem i kawą. Dosładzamy do smaku.
Wewnętrzne ścianki szklanek polewamy gęstym syropem - u mnie karmelowym, ale świetnie sprawdzi się też czekoladowy. Wlewamy kawę. Dekorujemy odrobiną kakao. Podajemy od razu.

Kawę można przygotować również w wersji wegańskiej - na mleku roślinnym.


 

 
 

 

 

Komentarze

  1. Muszę kiedyś zrobić bo bananowej kawy jeszsze nie piłam 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam! Można dodać też gałkę lodów waniliowych. Będzie jeszcze lepsza!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty