Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Soczyste pieczone żeberka

Bardzo soczyste, słodko-ostre z dodatkiem sosu sojowego. Łatwo je przygotować, a smakują wyśmienicie. 

Składniki:

  • Żeberka mięsne - 1,5kg
  • Marynata:
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Sriracha - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżka
  • Sos barbecue - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone - po 1 płaskiej łyżeczce:
  • chilli, papryka słodka i sumak


Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy marynatą i dokładnie nią nacieramy. Najlepiej, aby mięso było zamarynowane całą noc lub co najmniej kilka godzin. Ważne, aby godzinę przed pieczeniem wyjąć je z lodówki.

Do rękawa foliowego wkładamy żeberka i wlewamy całą marynatę. Rękaw zawiązujemy, układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i nakłuwamy górę. 

 


Pieczemy w 190 stopniach przez 90 minut. Na ostatnie 10 minut rękaw można rozciąć aby mięso się przypiekło.


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty