Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Soczyste pieczone żeberka

Bardzo soczyste, słodko-ostre z dodatkiem sosu sojowego. Łatwo je przygotować, a smakują wyśmienicie. 

Składniki:

  • Żeberka mięsne - 1,5kg
  • Marynata:
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Sriracha - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżka
  • Sos barbecue - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone - po 1 płaskiej łyżeczce:
  • chilli, papryka słodka i sumak


Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy marynatą i dokładnie nią nacieramy. Najlepiej, aby mięso było zamarynowane całą noc lub co najmniej kilka godzin. Ważne, aby godzinę przed pieczeniem wyjąć je z lodówki.

Do rękawa foliowego wkładamy żeberka i wlewamy całą marynatę. Rękaw zawiązujemy, układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i nakłuwamy górę. 

 


Pieczemy w 190 stopniach przez 90 minut. Na ostatnie 10 minut rękaw można rozciąć aby mięso się przypiekło.


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty