Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pieczony omlet a`la pizza

 
 
Omlet z pieczarkami, szynką, warzywami i ziołami prowansalskimi. Pyszny i bardzo sycący - idealny na konkretne śniadanie.
 

Składniki:

  • Jajka - 6szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Mleko - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Szynka - 100g
  • Pieczarki - 2szt
  • Oliwki czarne - 15szt
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Papryka - 1/2 szt
  • Papryka jalapeno marynowana - 3-4 plasterki
  • Cebula - 1szt
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Ser - u mnie twardy, ale może być np mozzarella - do posypania
  • Sól i pieprz
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka 

Do tego omleta używamy patelni, którą będzie można włożyć do piekarnika.

Piekarnik włączamy na 180 stopni, aby już się nagrzewał.
Szynkę, pieczarki i warzywa kroimy. Wszystkie razem smażymy na oleju kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie, mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Farsz rozkładamy równomiernie na całej patelni.


Jajka mieszamy trzepaczką z mlekiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Masę wylewamy na farsz i lekko potrząsamy patelnią. Omleta posypujemy serem i jeszcze odrobiną ziół.


  Omlet pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 20 minut. Podajemy od razu. 


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty