Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Gofry belgijskie

Gofry z ciasta drożdżowego - chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Genialne na ciepło i na zimno. Smakują świetnie ze świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Składniki: Mąka pszenna - 250g Mleko w temperaturze pokojowej - 125ml Jajka - 2szt Masło - 100g Sól - szczypta Drożdże suche - 7g Cukier waniliowy - 1 łyżeczka Cukier - 70g (oryginalnie dużo więcej, ale ja wolę mniej słodkie) Tłuszcz do nasmarowania gofrownicy Oryginalne gofry belgijskie są bardzo słodkie. Zmniejszyłam ilość cukru do 70g i gofry nadal były słodkie, ale jak dla mnie idealnie. Jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie nawet 100g cukru. Masło rozpuszczamy. Dodajemy mleko i mieszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem. Mieszamy całość bardzo dokładnie łyżką.   Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Wykładamy porcje ciasta (wielkości dużej, pełnej łyżki). Pieczemy do zarumienienia zgodnie z naszymi prefer

Pieczony omlet a`la pizza

 
 
Omlet z pieczarkami, szynką, warzywami i ziołami prowansalskimi. Pyszny i bardzo sycący - idealny na konkretne śniadanie.
 

Składniki:

  • Jajka - 6szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Mleko - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Szynka - 100g
  • Pieczarki - 2szt
  • Oliwki czarne - 15szt
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Papryka - 1/2 szt
  • Papryka jalapeno marynowana - 3-4 plasterki
  • Cebula - 1szt
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Ser - u mnie twardy, ale może być np mozzarella - do posypania
  • Sól i pieprz
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka 

Do tego omleta używamy patelni, którą będzie można włożyć do piekarnika.

Piekarnik włączamy na 180 stopni, aby już się nagrzewał.
Szynkę, pieczarki i warzywa kroimy. Wszystkie razem smażymy na oleju kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie, mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Farsz rozkładamy równomiernie na całej patelni.


Jajka mieszamy trzepaczką z mlekiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Masę wylewamy na farsz i lekko potrząsamy patelnią. Omleta posypujemy serem i jeszcze odrobiną ziół.


  Omlet pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 20 minut. Podajemy od razu. 


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty