Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z kaszą bulgur, ciecierzycą i suszonymi pomidorami




Sałatka z cieciorką i kaszą bulgur świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na lunch. Jest sycąca i pysznie doprawiona.

Składniki (na 2 porcje):
  • Kasz bulgur - 100g
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka
  • Suszone pomidory z oleju - 4 plastry
  • Oliwki (u mnie Kalamon) - 10szt

    Sos:
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina cukru
  • Suszone zioła - bazylia, tymianek, oregano, cząber
  • Suszony czosnek sproszkowany

Wszystkie składniki na sos mieszamy.

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją. Odstawiamy do przestygnięcia. Mieszamy z ciecierzycą, pokrojonymi suszonymi pomidorami i oliwkami.

Sałatkę łączymy z sosem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepsza jest następnego dnia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty