Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Placek bananowo - rabarbarowy





Kolejna wersja ciasta bananowego (uwielbiam je!). To jest z dodatkiem musu rabarbarowego.

Składniki na foremkę ok 22cm:
  • Banan dojrzały - 3szt
  • Jajko - 4szt
  • Mąka pszenna - 150g
  • Mąka owsiana - 150g
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - 60g do ciasta + 2 łyżki do rabarbaru
  • Rabarbar - 2 łodygi
  • Cukier brązowy - 1 łyżka (do posypania ciasta)

Rabarbar obieramy i kroimy na plastry. W garnku dusimy rabarbar z 2 łyżkami cukru i odrobiną wody, aż zupełnie zmięknie. Miksujemy do blenderem na gładki mus.

1 banana odkładamy (będzie na górę ciasta), pozostałe 2 rozgniatamy widelcem.

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek, olej, cukier waniliowy i mus rabarbarowy. Na końcu dokładamy banany.

Ciasto wykładamy do natłuszczonej foremki i układamy na nim plasterki banana. Posypujemy cukrem brązowym.

Pieczemy 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty