Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Placek bananowo - rabarbarowy





Kolejna wersja ciasta bananowego (uwielbiam je!). To jest z dodatkiem musu rabarbarowego.

Składniki na foremkę ok 22cm:
  • Banan dojrzały - 3szt
  • Jajko - 4szt
  • Mąka pszenna - 150g
  • Mąka owsiana - 150g
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - 60g do ciasta + 2 łyżki do rabarbaru
  • Rabarbar - 2 łodygi
  • Cukier brązowy - 1 łyżka (do posypania ciasta)

Rabarbar obieramy i kroimy na plastry. W garnku dusimy rabarbar z 2 łyżkami cukru i odrobiną wody, aż zupełnie zmięknie. Miksujemy do blenderem na gładki mus.

1 banana odkładamy (będzie na górę ciasta), pozostałe 2 rozgniatamy widelcem.

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek, olej, cukier waniliowy i mus rabarbarowy. Na końcu dokładamy banany.

Ciasto wykładamy do natłuszczonej foremki i układamy na nim plasterki banana. Posypujemy cukrem brązowym.

Pieczemy 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty