Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Bezowe koszyczki z kremem cytrynowo miętowym




Słodkie bezy z orzeźwiającym kremem jogurtowym, podane z owocami. Idealny deser na letnie popołudnie.

Składniki na 6 szt:


          Beza:
  • Białko jaja kurzego - 2szt
  • Cukier - 100g
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka

    Krem:

  • Jogurt grecki naturalny - 400g
  • Sok i skórka z jednej cytryny
  • Mięta świeże liście - 1 garść
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Żelatyna - 1 łyżeczka

    Do dekoracji:

  • porzeczki czerwone i czarne, agrest, borówka amerykańska
  • liście mięty

Do bezy potrzebujemy białek w temperaturze pokojowej. Ubijamy je mikserem, zaczynając od najmniejszych obrotów i powoli je zwiększając. Kiedy białka są już sztywne dodajemy porcjami cukier. Do ostatniej porcji cukru dodajemy mąkę i ocet.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy koszyczki bezowe. Za pomocą szprycy robimy okrąg o średnicy ok 12cm i układamy wyższy rant. Dzięki wyższym bokom, powstanie "miseczka" do której zmieści się krem.

Bezy pieczemy w 110 stopniach przez 90 minut i zostawiamy w uchylonym piekarniku do wysuszenia.

Jeśli podczas pieczenia bezy robią się ciemne, trzeba zmniejszyć temperaturę na 100 stopni.

Po wysuszeniu bezy powinny być kruche i białe.




Masa:
Miętę miksujemy razem z jogurtem i cukrem pudrem. Cytrynę myjemy i sparzamy. Ścieramy skórkę (tylko żółtą część) i wyciskamy sok. Dodajemy do jogurtu. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko tyle, aby żelatyna była przykryta), mieszamy i podgrzewamy np. w mikrofalówce. Znów mieszamy i dodajemy do jogurtu. Masę dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Co 10 minut mieszamy masę. Kiedy będzie już schłodzona i dość gęsta (po ok 30 minutach) nakładamy na bezy. Dekorujemy owocami i listkami mięty.

Podajemy od razu.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty