Słodkie bezy z orzeźwiającym kremem jogurtowym, podane z owocami. Idealny deser na letnie popołudnie.
Składniki na 6 szt:
Beza:
-
Białko jaja kurzego - 2szt
-
Cukier - 100g
-
Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
-
Ocet - 1 łyżeczka
Krem:
-
Jogurt grecki naturalny - 400g
-
Sok i skórka z jednej cytryny
-
Mięta świeże liście - 1 garść
-
Cukier puder - 3 łyżki
-
Żelatyna - 1 łyżeczka
Do dekoracji:
-
porzeczki czerwone i czarne, agrest, borówka amerykańska
-
liście mięty
Do bezy potrzebujemy białek w temperaturze
pokojowej. Ubijamy je mikserem, zaczynając od najmniejszych obrotów i
powoli je zwiększając. Kiedy białka są już sztywne dodajemy porcjami
cukier. Do ostatniej porcji cukru dodajemy mąkę i ocet.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy koszyczki bezowe. Za
pomocą szprycy robimy okrąg o średnicy ok 12cm i układamy wyższy rant.
Dzięki wyższym bokom, powstanie "miseczka" do której zmieści się krem.
Bezy pieczemy w 110 stopniach przez 90 minut i zostawiamy w uchylonym piekarniku do wysuszenia.
Jeśli podczas pieczenia bezy robią się ciemne, trzeba zmniejszyć temperaturę na 100 stopni.
Po wysuszeniu bezy powinny być kruche i białe.
Masa:
Miętę miksujemy razem z jogurtem i cukrem pudrem. Cytrynę myjemy i
sparzamy. Ścieramy skórkę (tylko żółtą część) i wyciskamy sok. Dodajemy
do jogurtu. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko tyle, aby żelatyna była
przykryta), mieszamy i podgrzewamy np. w mikrofalówce. Znów mieszamy i
dodajemy do jogurtu. Masę dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Co
10 minut mieszamy masę. Kiedy będzie już schłodzona i dość gęsta (po ok
30 minutach) nakładamy na bezy. Dekorujemy owocami i listkami mięty.
Podajemy od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz