Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 2 porcje: Szparagi zielone - 1/2 pęczka Kuskus perłowy - 100g Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g Pestki dyni - 2 łyżki Sos: Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Papryka wędzona mielona - szczypta Bazylia suszona - 1 łyżeczka Pieprz mielony - do smaku Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą. Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy. Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy.  Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskuse

Sałatka gyros z czerwoną kapustą




Tym razem błyskawiczna sałatka która świetnie sprawdzi się na imprezę, grilla, ale także jako śniadanie do pracy.

Składniki (na 2 porcje):
  • Mięso z kurczaka (pierś lub mięso w udka*) - 300g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżeczka
  • Kapusta pekińska - 1/2 główki
  • Czerwona kapusta marynowana - 200g (po odcieku)
  • Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki
  • Jogurt naturalny - 200g
  • Przyprawa gyros - 1 łyżka
  • Keczup - 1 łyżka
*mięso z udka jest bardziej soczyste, ale trzeba smażyć je nieco dłużej niż pierś.


Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, otaczamy w przyprawie gyros i smażymy na oleju. Odstawiamy do ostygnięcia.

Kapustę pekińską kroimy, mieszamy z czerwoną kapustą (bez zalewy) i kukurydzą. Dodajemy jogurt, keczup i przyprawę. Dokładnie mieszamy. Kurczaka możemy wymieszać z resztą sałatki, albo ułożyć na górze.

Sałatka jest dużo lepsza po schłodzeniu w lodówce.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty