Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka gyros z czerwoną kapustą




Tym razem błyskawiczna sałatka która świetnie sprawdzi się na imprezę, grilla, ale także jako śniadanie do pracy.

Składniki (na 2 porcje):
  • Mięso z kurczaka (pierś lub mięso w udka*) - 300g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżeczka
  • Kapusta pekińska - 1/2 główki
  • Czerwona kapusta marynowana - 200g (po odcieku)
  • Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki
  • Jogurt naturalny - 200g
  • Przyprawa gyros - 1 łyżka
  • Keczup - 1 łyżka
*mięso z udka jest bardziej soczyste, ale trzeba smażyć je nieco dłużej niż pierś.


Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, otaczamy w przyprawie gyros i smażymy na oleju. Odstawiamy do ostygnięcia.

Kapustę pekińską kroimy, mieszamy z czerwoną kapustą (bez zalewy) i kukurydzą. Dodajemy jogurt, keczup i przyprawę. Dokładnie mieszamy. Kurczaka możemy wymieszać z resztą sałatki, albo ułożyć na górze.

Sałatka jest dużo lepsza po schłodzeniu w lodówce.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty