Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kulki mięsno-rybne w zalewie octowej




Tym razem przepis mojej mamy. Mięsno-rybne klopsiki do słoika. Na imprezach zawsze znikają pierwsze.

Składniki:
  • Mięso mielone z indyka - 0,5kg
  • Filet rybny - 0,3 kg (u mnie dorsz, ale może być oczywiście inna ryba)
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz cayenne.
  • Oliwa do smażenia
  • Zalewa:
  • Woda - 1 litr
  • Ocet - 1/2 szklanki
  • Cukier - 3 łyżki
  • Sól - 1 łyżka
  • Cebula - 1
  • Ziele angielskie (6), liść laurowy (4), pieprz ziarnisty (pół łyżki)

Filet mielimy i dodajemy do mielonego mięsa. Mieszamy z jajkiem i przyprawami. Dodajemy bułki tartej, aż masa będzie na tyle gęsta, żeby dało się formowa klopsy.
Uformowane kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Takie kulki już same w sobie są pyszne :) jeśli nie zjecie wszystkiego, to do reszty zróbcie zalewę

Cebulę kroimy na plastry. Wodę z octem, cukrem, solą, cebulą i przyprawami gotujemy, aż zawrze.

Klopsy wkładamy do słoika, zalewamy zalewą. Kiedy ostygnie wkładamy do lodówki. Po 3 dniach można się zajadać

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty