Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kulki mięsno-rybne w zalewie octowej




Tym razem przepis mojej mamy. Mięsno-rybne klopsiki do słoika. Na imprezach zawsze znikają pierwsze.

Składniki:
  • Mięso mielone z indyka - 0,5kg
  • Filet rybny - 0,3 kg (u mnie dorsz, ale może być oczywiście inna ryba)
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz cayenne.
  • Oliwa do smażenia
  • Zalewa:
  • Woda - 1 litr
  • Ocet - 1/2 szklanki
  • Cukier - 3 łyżki
  • Sól - 1 łyżka
  • Cebula - 1
  • Ziele angielskie (6), liść laurowy (4), pieprz ziarnisty (pół łyżki)

Filet mielimy i dodajemy do mielonego mięsa. Mieszamy z jajkiem i przyprawami. Dodajemy bułki tartej, aż masa będzie na tyle gęsta, żeby dało się formowa klopsy.
Uformowane kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Takie kulki już same w sobie są pyszne :) jeśli nie zjecie wszystkiego, to do reszty zróbcie zalewę

Cebulę kroimy na plastry. Wodę z octem, cukrem, solą, cebulą i przyprawami gotujemy, aż zawrze.

Klopsy wkładamy do słoika, zalewamy zalewą. Kiedy ostygnie wkładamy do lodówki. Po 3 dniach można się zajadać

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty