Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z serem kozim i truskawkami




Nieoczywiste, ale świetne połączenie smaków - ser kozi, truskawki, pomidory i zioła. Z podanych składników zrobicie 2 sałatki.

Składniki:
  • Ser kozi (u mnie z ziołami) - 60g
  • Sałata - kilka liści
  • Truskawki - 10szt
  • Pomidory koktajlowe - 20szt
  • Suszone pomidory z oleju - 4 plastry

    Sos:
  • Olej spod pomidorów - 1 łyżka
  • Cukier - odrobina
  • Sól, pieprz
  • Papryka słodka, bazylia suszona

Składniki na sos mieszamy.

Pomidory suszone i ser kozi kroimy w kostkę, a pomidory koktajlowe i truskawki na połówki.

Pomidory, truskawki i ser układamy na liściach sałaty i polewamy sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty