Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Sałatka z serem kozim i truskawkami




Nieoczywiste, ale świetne połączenie smaków - ser kozi, truskawki, pomidory i zioła. Z podanych składników zrobicie 2 sałatki.

Składniki:
  • Ser kozi (u mnie z ziołami) - 60g
  • Sałata - kilka liści
  • Truskawki - 10szt
  • Pomidory koktajlowe - 20szt
  • Suszone pomidory z oleju - 4 plastry

    Sos:
  • Olej spod pomidorów - 1 łyżka
  • Cukier - odrobina
  • Sól, pieprz
  • Papryka słodka, bazylia suszona

Składniki na sos mieszamy.

Pomidory suszone i ser kozi kroimy w kostkę, a pomidory koktajlowe i truskawki na połówki.

Pomidory, truskawki i ser układamy na liściach sałaty i polewamy sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty