Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z serem kozim i truskawkami




Nieoczywiste, ale świetne połączenie smaków - ser kozi, truskawki, pomidory i zioła. Z podanych składników zrobicie 2 sałatki.

Składniki:
  • Ser kozi (u mnie z ziołami) - 60g
  • Sałata - kilka liści
  • Truskawki - 10szt
  • Pomidory koktajlowe - 20szt
  • Suszone pomidory z oleju - 4 plastry

    Sos:
  • Olej spod pomidorów - 1 łyżka
  • Cukier - odrobina
  • Sól, pieprz
  • Papryka słodka, bazylia suszona

Składniki na sos mieszamy.

Pomidory suszone i ser kozi kroimy w kostkę, a pomidory koktajlowe i truskawki na połówki.

Pomidory, truskawki i ser układamy na liściach sałaty i polewamy sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty