Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Malinowe amoniaczki - smak PRLu




Klasyczne ciasteczka na amoniaku, ale z dodatkiem budyniu malinowego.

Składniki:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Masło - 100g
  • Cukier - 100g
  • Jajko - 2 szt
  • Amoniak - 1 łyżka płaska
  • Ciepłe mleko - 100ml
  • Budyń malinowy bez cukru - 1szt
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Kardamon - 1 łyżka płaska
  • Cukier do posypania

Masło ucieramy z cukrem. Amoniak mieszamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Kiedy ciasto będzie już wyrobione wstawiamy je do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto wałkujemy na 7-8 mm i wykrawamy szklanką lub foremkami. Każde ciasteczko posypujemy cukrem.

Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut.

UWAGA! Amoniak ma specyficzny, siarkowy aromat. Zagniecione ciasto pachnie bardzo intensywnie, ale nie bójcie się, podczas pieczenia aromat ulatuje.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty