Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Malinowe amoniaczki - smak PRLu




Klasyczne ciasteczka na amoniaku, ale z dodatkiem budyniu malinowego.

Składniki:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Masło - 100g
  • Cukier - 100g
  • Jajko - 2 szt
  • Amoniak - 1 łyżka płaska
  • Ciepłe mleko - 100ml
  • Budyń malinowy bez cukru - 1szt
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Kardamon - 1 łyżka płaska
  • Cukier do posypania

Masło ucieramy z cukrem. Amoniak mieszamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Kiedy ciasto będzie już wyrobione wstawiamy je do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto wałkujemy na 7-8 mm i wykrawamy szklanką lub foremkami. Każde ciasteczko posypujemy cukrem.

Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut.

UWAGA! Amoniak ma specyficzny, siarkowy aromat. Zagniecione ciasto pachnie bardzo intensywnie, ale nie bójcie się, podczas pieczenia aromat ulatuje.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty